Home

Nieuws

Schuld eurolanden loopt op tot gemiddeld 90 procent

Luxemburg - De staatsschuld van de eurolanden is in een jaar tijd met ruim 3 procent gestegen. In Nederland steeg de schuld met 5 procent tot een kleine 70 procent.

De staatsschuld van de eurolanden bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar gemiddeld 90 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

Daarmee lag de schuld hoger dan in het derde kwartaal van 2011. In die periode kampten de zeventien eurolanden met een schuld die gemiddeld 86,6 procent van het BBP bedroeg. De staatsschuld was wel nagenoeg even hoog als in het tweede kwartaal van 2012 (89,9 procent).
Griekenland had met 152,6 procent veruit de hoogste schuld van alle eurolanden, gevolgd door Italië (127,3 procent) en Portugal (120,3 procent). De Griekse schuld was wel ruim 11 procentpunt lager dan een jaar eerder. De Nederlandse schuld kwam in het derde kwartaal uit op 69,5 procent van het bbp. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan in het derde kwartaal van 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.