Home

Nieuws 584 x bekeken

'Risico's voor bijen beheersbaar'

Enkhuizen - De risico's van neonicotinoiden voor bijen zijn heel goed beheersbaar, zegt zaadbedrijf Syngenta. Het veredelingsbedrijf reageert op een advies van het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa, waarin staat dat er bij gebruik van neonicotinioden als insectenbestrijder in bepaalde situaties risico's zijn voor bijen.

Michael Kester, general manager van Syngenta Nederland zegt in een reactie dat de Efsa zich nu richt op een "zeer theoretisch risico met betrekking tot een eventuele impact op bijen, waarbij voorbij wordt gegaan aan jarenlang onafhankelijk onderzoek."

Volgens Kester laten eerdere onderzoeken zien dat de risico's voor bijen zeer goed beheersbaar zijn door de gedragscodes voor een verantwoord gebruik na te leven. Kester merkt op dat de Efsa-experts niet oproepen tot een verbod, zoals de Partij voor de Dieren (PvdD) in een reactie wel deed. De PvdD vraagt in de Tweede kamer om een onmiddellijk verbod op het landbouwgif. Milieuorganisatie Greenpeace zegt dat de door de Efsa geconstateerde leemtes in de beschikbare gegevens op zich al zorgwekkend zijn. Volgens beleidsdirecteur Marco Contiero van Greenpeace duiden die leemtes op gebreken aan de bestaande tests voor de risicobeoordeling van nieuwe bestrijdingsmiddelen.

"Het Efsa-rapport bevestigt dat neonicotinoiden het mosterdgas voor de insectenwereld zijn. De middelen moeten worden verboden, voordat het te laat is", zegt Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.