Home

Nieuws 3669 x bekeken 11 reacties

'Rabo houdt Vion financieel op de weg'

Eindhoven/Utrecht - De Rabobank heeft Vion eind vorig jaar niet alleen gedwongen om te reorganiseren, maar heeft ook eigen medewerkers gedetacheerd bij het bedrijf.

Officieel heten deze mensen 'adviseurs', die werken onder regie van de raad van bestuur, maar in de praktijk zijn het gewoon bankmedewerkers die komen bijsturen.

Dit meldt het Financieele Dagblad naar aanleiding van eigen onderzoek rondom de reorganisatie.

Vion weerspreekt in een reactie het bericht van het FD ten stelligste. “Er werken geen bankmedewerkers bij Vion.Onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur maken we sinds de zomer van 2012 gebruik van externe interim- en herstructureringsadviseurs. Deze mensen ondersteunen  Vion in de uitvoering en realisatie van de nieuwe koers die we in detail op 19 november 2012 extern bekend hebben gemaakt. Zij hebben geen link met een bank,” aldus een woordvoerder. Vion werkt volgens hem “uiteraard wel intensief en constructief samen met de banken en andere stakeholders”.

Het FD houdt ondanks de reactie van Vion aan ook hun adres vast aan de eigen visie en meldt dat de Rabo-medewerkers bij Vion werden gestationeerd toen het vleesconcern vorig jaar ter gelegenheid van de reorganisatie ook een versnelde herfinanciering van 1,1 miljard euro kreeg van een bankenconglomeraat en bovendien ook nog een forse achtergestelde lening van de Rabobank kreeg.

Volgens de reconstructie die het FD maakte op basis van gesprekken met mensen van dichtbij en binnen het bedrijf was het niet alleen Tillmann die faalde als topdirecteur. Ook de raad van commissarissen verzuimde om tijdig in te grijpen toen ze zag dat winsten verdampten en de onderneming financieel achteruit ging.

Laatste reacties

 • agratax2

  Weer een voorbeeld van 'to big to fail'.

 • bucks

  Zo zie je maar weer verkoop het vlees voor langere periode en je zit safe. Alleen is het op het moment niet meer zo dat vion de varkensprijs maakt. Het is misschien wat dat de verkopers eens wat actiever worden zodat de retail niet meer profiteerd van dumpprijzen.Er is al te lang achterover geleund door deze overbetaalde vleesdumpers met als gevolg veel te lage prijzen tot aan de supermarkten toe

 • B den Besten

  Vion; een cooperatie, van en voor de boeren. Alleen de Vion is te groot geworden en komen er niet meer uit. Wat gaan en zijn ze al aan het doen, mede op aandringen van de Rabobank; kleiner worden, bedrijven sluiten of afstoten.
  In Groot- Britannie is de Vion geweest, dat was een dure vakantie.
  Bedrijven als Oerlemans worden verkocht, omdat deze nog wat opbrengen.
  De zeugenslachterij Ballering is gesloten.
  De handel in gebruiksvee, daar zijn ze ook mee gestopt.
  De runderslachterij in Tilburg, gaat deze ook dicht, de geruchten gaan.
  Het gaat niet goed met de Vion, dat snappen wij inmiddels wel.

 • Gebr.hendrikx

  Bepaald de Rabo bij klanten met hoge bankschuld ook aan wie de varkens geleverd moeten worden?

 • leftturn

  de rentelasten van deze extra leningen en de vette salarissen/bonussen van de interimmers komen ten laste van de varkensprijs. door deze moloch die toch niet kan concureren met de uitbetaling hoeven ct en v rooi zich niet extra in te spannen om een goede prijs te betalen.
  kortom de banken krijgen hun centjes met flink extra rente netjes terug en wij betalen alweer het gelag. bedankt hans.

 • joannes

  Nu, dat ze voor dit advies nog moeten betalen? Dit hadden ze in de blok commentaren van de Boerderij ook kunnen lezen! Het hele bestuur van VION met van Doorn voorop waren te ambitieus en droomden te ver in EU dominantie, met wat? Met het overnemen van failliete bedrijven en die saneren dacht men de truck gevonden te hebben. Het tegendeel bleek waar: opgezadelt met hoge sanerings lasten kwamen ze altijd te laat wanneer het op innovatieve nieuwe producten en marktrelaties aankwam. Het DNA van VION is te veel saneren en te weinig innoveren!

 • aarthamstra1

  De machts wellust het koste wat het kost kapot maken van de vrije handel.
  komt ze duur te staan , helaas wederom over de rug van de boer al zal mozes daar anders over denken

 • joannes

  @zegge0841, het is veel dramatischer dan je voorstelt! Vion heeft een deel van de marge nodig om er weer bovenop te komen. En de concurrentie, die wel gezond, is kan concurreren met een iets lagere verkoopprijs en een iets hogere inkoopprijs. Zolang het verlies bij VION in de operatie terug verdient moet worden betalen de boeren, en vooral de VION boeren, de prijs. Een prijs van een markt die vast geslagen is met het volume wat ze doen, en de concurrentie die niets hoeft te doen om genoeg te verdienen en langzaam VION te laten verteren. Een VION wat nb door haar leveranciers, via de RABO en de ZLTO gesteund wordt. Het werkt als één grote stabilisator waardoor niemand beweegt en de grondstofprijzen, de varkens, alleen opgederven kunnen worden door plotseling cunsumenten gedrag. Plotseling omdat dit een direct tekort of overschot genereert wat ingevuld moet worden voor bestaande leverings contracten. De veranderingen op middellang en langer termijn worden door die concurrenten opgepakt omdat die een lagere kostprijs in verhouding hebben. VION is als een buffalo aangevallen door een troep leeuwen. Het kan een tijd duren, maar uiteindelijk verliest ze wanneer het geduld van de eigenaren, de boeren, opraakt!

 • katotje

  Alle reacties hierboven kloppen. Mooi weer spelen met het geld van de Boeren.Groot willen doen en worden maar 10 keer zo hard vallen en de directie maar zeggen ligt niet aan ons.Kijk naar de grootste Vleesgigant van Nederland begin jaren 70 HOMBURG Cuijk die deden het zelfde als Vion nu maar nu is alles weg en er zit nog geen ene steen meer in de grond alleen het personeel is nu nog de dupe met hun PENSIOEN omdat ze niet betaalde dus minder beuren nu.
  En de Banken maar zeggen je moet blij zijn dat je hier mag bankieren zo werkt dat niet,of je nu 1 miljoen schuld of er 1 miljoen hebt staan ze verdienen aan je.
  De banken moeten blij zijn dat wij klanten bij hun willen bankieren KLANT IS KONING respect voor de mensen moet weer terug komen.

 • evanderpasch1

  vion is geen cooperatie

 • Roelof Bloo

  Hermes in Hamburg heeft de verzekerde bedragen bij de Vion-leveranciers die bij hen verzekerd waren gehalveerd, neu-einstieger worden niet meer geaccepteerd, m.a.w de grootste kredietverzekeraar van Duitsland heeft Vion opgegeven. In Oost Duitsland zijn al Vion-nutzviehzentrale's gesloten, de reus wankelt, het is slechts een kwestie van tijd......

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.