Home

Nieuws 6 reacties

Rabo: groeimarkt ligt in oosten

Utrecht - Voedings- en agribusinessbedrijven moeten in de komende vijf tot tien jaar naar de nieuwe EU-lidstaten kijken als ze willen groeien. Dat staat in een rapport van Rabobank Food and Agribusiness Research.

Rabobank-analist Harry Smit zegt dat de groeipotentie in de agrarische productie in de nieuwe lidstaten enorm groot is. Met de   verhoging van de directe betalingen per hectare zullen de grondprijzen toenemen. Dat gegeven, gecombineerd met hogere kosten, noopt de boeren hun productie te verhogen, zegt Smit.

Hoe hard de grondprijzen kunnen stijgen bij de toenemende landbouwsteun is in de periode van 2004 tot 2012 gebleken in de nieuwe lidstaat Polen, waar de grondprijzen in acht jaar tijd bijna verdrievoudigden. Polen hoorde bij de groep van landen waar de steun in acht jaar tijd is opgetrokken van 25 procent in 2004 naar 100 procent in 2012.  In Roemenië en Bulgarije loopt nog zo'n infaseringsprogramma tot 2016.

Smit zegt dat de potentie in de nieuwe lidstaten enorm is. "Het verschil tussen de technisch mogelijke oogst en de feitelijk behaalde gemiddelde oogst is in de nieuwe lidstaten groot; groter dan in de oude lidstaten", aldus Smit. Boeren zullen die ruimte aanwenden om hun inkomen op peil te houden.

Hoe snel de ontwikkeling gaat zal van land tot land verschillen, omdat verschillende landen te maken hebben met een verschillend niveau van directe betalingen. De Rabo-analisten denken dat vooral de akkerbouw zal  groeien, omdat die sector minder kapitaalintensief is. De rundveehouderij zal niet veel bewegen.

In de oude lidstaten zullen de veranderingen in het Europees landbouwbeleid minder impact hebben op de productie. Er zullen op bedrijfsniveau wel grote gevolgen zijn door de herverdeling van de subsidies, waarbij directe betalingen per hectare worden gedaan. De grootste klap valt bij de melkveehouderij, waar een hoge productie per hectare wordt gerealiseerd.

De Rabobank verwacht dat de huidige voorstellen zullen worden afgezwakt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Rabo analisten weten weer eens hoe snel de akkerbouw zijn opbrengst kan verhogen in de Oostelijke staten van Europa. Super goed maar als ze eerst gevraagd hadden aan de lokale agronomen waar de gevaren schuilen, hadden ze geweten dat het weer daar nog grilliger is dan in West Europa. Hoe vaak heb ik in Midden Europa en Rusland gewassen met een enorme opbrengst potentie in 2 weken zien verschroeien met als gevolg een flut opbrengst van 20 - 40 % van wat mogelijk was. Rabo kan niet anders zeggen, ze hebben honderden miljoenen uit staan bij één van de grootste akkerbouwers ter wereld (Kazachstan + Rusland 1,5 milj. ha) om zijn verliezen uit 2011 te dekken. Onderpand grond dat niet te verkopen is en onroerend goed dat elk jaar minder waard wordt. Winst, verlies over 2012 nog niet bekend, maar gezien de opbrengsten, die weer eens geleden hebben onder de hitte zal het geen goud mijn zijn ondanks de goede graan prijzen.

 • agropak

  Ach de wijzen kwamen toch ook uit het oosten moet de rabo bank hebben gedacht

 • v.d.Velden

  als de rabo zegt go too the east kan je misschien wel beter to the west gaan

 • Bison

  Ik zou maar niet te veel naar een bankier luisteren,..die knapen leven maar voor een ding...zo veel mogelijk geld vedienen. Waar en hoe en van wie maakt niet uit.
  Vandaag zijn ze je vriend en morgen hangen ze je zo weer aan de haak.

 • agratax2

  Helaas moet je gelijk geven Bison. Voor mij was en is dit dan ook de reden om geen verzekeringen af te sluiten bij de bank waar ik geldzaken doen. Kan het dan ook niemand aanraden om deze financiële transacties bij één en dezelfde onderneming te plaatsen. Ik houd niet van mensen die meer dan één pet op hebben, zij zullen altijd de afweging maken welke belangen ze moeten verdedigen de mijn of een van de andere.

 • info48

  Een oude boer vertelde me vroeger al een verhaal over de bank; jongen, sprak de man, een bank is een mooie instelling, ze geven je een paraplu als de zon schijnt maar grijpen hem direct weer af als er een wolkje aan de lucht komt!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.