Home

Nieuws 1018 x bekeken

Prijsontwikkeling voeding overtreft inflatie

Den Haag – De voedingsmiddelenprijzen zijn in december sterker gestegen dan de inflatie in Nederland. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsmetingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voeding was vorige maand 3,7 procent duurder dan in de laatste maand van 2011. Volgens het CBS betreft het hier de sterkste prijsstijging bij voeding sinds maart 2009. In het zog van een wereldwijde voedselcrisis stegen de voedingsprijzen in 2008 in Nederland met bijna 6 procent.

In 2012 trokken de prijzen in de laatste maanden van het jaar aan, maar tot en met november bleef de prijsstijging ruim binnen de inflatie. Over heel 2012 komt de inflatie op 2,5 procent. Voeding had hierop een drukkend effect, want het voedselpakket werd over heel 2012 gerekend minder dan 2 procent duurder.

Met name vers fruit, eieren, melk en aardappelen lieten in het laatste kwartaal van vorig jaar sterke prijsstijgingen zien.  Opvallende uitzondering in de reeks van prijsstijgingen bij voedingsmiddelen is boter. Over heel 2012 daalde de consumentenprijs voor boter met 4,2 procent. Eieren stegen op jaarbasis 4,6 procent in prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.