Home

Nieuws 1790 x bekeken

Prijs woonboerderij op niveau van tien jaar terug

Nieuwegein - De waarde van een woonboerderij is vorig jaar gedaald tot het niveau van tien jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

Uit voorlopige cijfers van de NVM blijkt dat een woonboerderij in de tweede helft van 2012 gemiddeld 404.000 euro opbracht. Dit is ruim 30.000 euro minder vergeleken met de tweede helft van 2011. De waarde van een woonboerderij, alles in het buitengebied met woonbestemming zonder agrarische activiteit, komt daarmee op het niveau te tweede helft in 2002. In 2008 bracht dit woonobject het meest op, namelijk gemiddeld ruim 520.000 euro.

De markt van woonboerderijen is momenteel een kopersmarkt. Kopers bepalen de prijs. Dit blijkt ook uit het toegenomen verschil tussen vraagprijs en de werkelijk betaalde prijs. In de tweede helft van 2012 vroegen verkopers gemiddeld 9,3 procent meer voor de woning dan dat ze er uiteindelijk voor kregen. In topjaar 2008 lag dat percentage tussen de 5,6 en 6 procent.

Woonboerderijen stonden eind 2012 gemiddeld 277 dagen te koop. In de afgelopen tien jaar stond een dergelijk object nog niet zo lang te koop.

Of registreer je om te kunnen reageren.