Home

Nieuws

Prijs kali op wereldmarkt fors omlaag

Saskatoon – PotashCorp, Mosaic en Agrium hebben bij elkaar 1 miljoen ton kali verkocht aan het Chinese Sinofert, tegen een korting van 70 dollar (53 euro) per ton ten opzichte van de marktprijs in maart 2012.

Het betreft leveringen voor de komende zes maanden. Dat heeft het Noord-Amerikaanse kunstmestkartel Canpotex  bekendgemaakt. De prijs komt nu neer op circa 400 dollar (302 euro) per ton. China is samen met India prijsbepalend op de markt voor kali, een belangrijke meststof die planten beschermt tegen droogte en de wortels verstevigt. De prijs is aanzienlijk lager dan eerder verwacht. Crédit Agricole en Goldman Sachs rekenden op 430 dollar.
China en India bleven maandenlang van de markt om druk te zetten op prijzen. Veel kalimijnen zijn de laatste jaren in gebruik gekomen. De 'kopersstaking' maakte dat de prijsdiscipline van de kalikartels Canpotex en BPC (voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie) gebroken is. Crédit Suisse verlaagde eerder de prijsverwachtingen voor stikstofhoudende kunstmest en fosfaat en heeft voor kali voor 2012 met 7 procent verlaagd.
Uiteindelijk leiden lagere wereldmarktprijzen ook tot lagere prijzen voor boeren, zo is de verwachting, maar het precieze gevolg laat zich volgens Rabobank niet schatten. Veel boeren zullen de prijzen in elk geval niet echt als goedkoop ervaren, zo laten cijfers van de bank zien. In de periode van 2001 tot en met 2006 lag de wereldmarktprijs op gemiddeld 140 dollar per ton om te stijgen naar een gemiddelde van 420 dollar in de periode van 2007 tot en met 2011. In 2012 betaalde China 470 en India 490 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.