Home

Nieuws laatste update:18 jan 2013

Panelboeren willen van subsidie af

Assen - Vier van de vijf jonge boeren in een panel op het openingscongres van Landbouw Vakbeurs Assen 2013 wil af van de landbouwsubsidies. Zij presenteerden daar dinsdag hun bedrijfsstrategie.

Bloembollenteler en akkerbouwer Gert Seubring uit Beilen ziet de huidige Europese subsidieregelingen als een belemmering. Seubring: 'Alle subsidies mogen van mij meteen worden afgeschaft. De regels maken mij het ondernemen steeds moeilijker. Ik ruil regelmatig grond met andere boeren, maar vanwege allerlei regelgeving rondom subsidies is dat steeds moeilijker te realiseren als je aan alle regels wilt voldoen.' Dit leverde Seubring behalve een stevig applaus uit een zaal met zo'n driehonderd personen ook bijval op van een aantal van zijn medeboeren op het podium.

Ook biologische melkveehouder Paul van de Ven is subsidie alleen maar sponsering van goedkoop voedsel. Blauwebessenteler Renco Bussemaker sloot zich aan bij het pleidooi voor afschaffen van landbouwsubsidies. 'Laat de marktwerking het maar oplossen.' Volgens melkveehouder Stefan Reuver is afschaffen inderdaad geen probleem als de melkprijs een paar cent hoger zou komen te liggen en melk niet als een stuntproduct meer wordt gezien.

Alleen André Albring die een melkveebedrijf in Duitsland heeft met 400 koeien is fel tegen afschaffing. 'Wij moeten in Europa aan allerlei regels voldoen, dat vraagt investeringen. Zonder die subsidie kunnen wij nooit concurreren tegen landen van buiten Europa."
Albring kreeg steun van europarlementariër Esther de Lange. 'Pas op met te snelle stappen door te pleiten voor afschaffing van de landbouwsubsidies. De consument betaalt nu nog niet zoveel voor zijn producten dat dat gat opgevangen kan worden.'

Of registreer je om te kunnen reageren.