Home

Nieuws 1562 x bekeken

Paardenvlees in hamburgers kwam uit Polen

Dublin - Het paardenvlees dat is aangetroffen in hamburgers van het Ierse ABP Food Group blijkt afkomstig uit een Poolse vleesfabriek van hetzelfde bedrijf. Eerder werd gedacht dat het paardenvlees oorspronkelijk afkomstig was van een leverancier in ons land of Spanje.

Het zogenaamde horseburger-schandaal heeft veel ophef veroorzaakt in Ierland en Groot-Brittannië omdat in die landen geen paardenvlees wordt gegeten. De grote winkelbedrijven hebben meer dan tien miljoen hamburgers uit de diepvries gehaald, de betrokken ABP-fabriek Silvercrest is gesloten en vorige week deelde Burger King mee het levercontract met ABP te verbreken. Volgens de Ierse minister van landbouw Simon Coveney is nu met zekerheid vastgesteld dat de bron voor het gewraakte paardenvlees een fabriek in het Poolse Poznan is geweest. "Dit is een belangrijke doorbraak in het onderzoek", aldus de minister. Coveney stelt daarbij dat in sommige van de 140 geteste hamburgers tot 20 procent paarden-DNA is aangetroffen. Tot nu toe werd steeds gesteld dat het op één uitzondering na om minimale hoeveelheden ging. ''Bij de hamburgers die we konden traceren naar Polen gaat het om belangrijke hoeveelheden. In grondstoffen die uit Ierland zelf kwamen is geen paarden-DNA gevonden'', aldus Coveney.

Zijn ministerie en de voedselveiligheidsdienst FSAI hebben veel mankracht en middelen ingezet 'om op zo kort mogelijke termijn de integriteit van de Ierse voedingssector te kunnen bevestigen'. In dat kader heeft de FSAI ook de medewerking ingeroepen van de Nederlandse collega's van de NVWA. De betrokken vleesfabriek moet nu eerst grondig worden gereinigd en staat dan minstens zes maanden onder verscherpt toezicht.

De Engelse National Farmers Union vindt dat deze episode weer eens aantoont dat 'de winkeliers tot op de bodem gaan om goedkoop vlees te vinden en daarbij denken dat ze geen uitglijers kunnen maken'. "Britse boeren voldoen aan ongelooflijk hoge eisen en we zouden graag zien dat de winkels zich ook voor de lange duur vastleggen op kwaliteit in plaats van de wereld af te speuren naar de goedkoopste producten", aldus voorzitter Peter Kendall.

Of registreer je om te kunnen reageren.