Home

Nieuws 1504 x bekeken

Opnieuw gang naar rechter over MKZ Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek - De Kootwijkerbroeker Gert-Jan Dokter gaat opnieuw naar de rechter over zijn bezwaar tegen het besluit van 29 maart 2001 om zijn bedrijf te ruimen in verband met een uitbraak van mond- en klauwzeer. Staatssecretaris Henk Bleker heeft afgelopen zomer het opnieuw ingestelde bezwaar afgewezen.

Het ministerie heeft het besluit uitgebreid toegelicht. Volgens Dokter is het duidelijk dat het ministerie ervan uitgaat dat de zaak tot in laatste instantie bij de rechter moet worden uitgeprocedeerd.

De zaak is eerder door het College van Beroep terugverwezen naar het ministerie, omdat de minister in de oorspronkelijke behandeling van het bezwaar in 2001 niet alle beschikbare en gevraagde gegevens aan Dokter beschikbaar had gesteld.

Het ministerie heeft twee hoorzittingen gehouden naar aanleiding van het bezwaar van Dokter. Tussendoor heeft het ministerie nieuwe gegevens over de vaststelling van mond- en klauwzeer openbaar moeten maken. Het ministerie heeft ook een deskundigenrapport laten opstellen over de manier waarop het Centraal Veterinair Instituut (destijds ID Lelystad) tot de vaststelling is gekomen dat een monster van het Kootwijkerbroekse bedrijf besmet was.

De behandeling bij de rechter wordt nu schriftelijk voorbereid. In de loop van de zomer zal de behandeling zijn, is de verwachting.

Kern van de kwestie is volgens Dokter dat het besluit tot ruiming gebaseerd is op een onjuist tot stand gekomen vaststelling van mond- en klauwzeer. Het ministerie zegt dat het besluit tot ruiming juridisch en feitelijk goed onderbouwd was.

Of registreer je om te kunnen reageren.