Home

Nieuws 1494 x bekeken 8 reacties

Ophef over Brabantse vergaderweek in Parma

's-Hertogenbosch - De Brabantse coalitiepartijen CDA en SP én oppositiepartij PVV hebben twijfels over een driedaagse vergadersessie begin februari in Parma.

De PVV gaat niet mee op het 'snoepreisje' en het CDA zegt dat Gedeputeerde Staten geen argumenten heeft om in Italië te gaan vergaderen over de toekomst van de Brabantse veehouderij.

De PVV stelde maandag vragen over de reis. Het CDA wil de VVD-gedeputeerde Yves de Boer dinsdag mondeling om uitleg vragen. ,,Het is geen verstandige keuze in tijden dat iedereen de broekriem moet aanhalen'', zegt CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof.

De SP was tegen de reis maar heeft ingestemd op voorwaarde dat er geen besluiten worden voorgekookt en dat de pers aanwezig mag zijn.

Een provinciewoordvoerder kon dinsdag niet zeggen of de reis nog ter discussie staat.

Gedeputeerde Staten wilde in Parma met boeren, milieuorganisaties en supermarkten nieuwe afspraken maken over de toekomst van de veehouderij. Het is de bedoeling dat 'concrete afspraken' worden vastgelegd in een 'verplichtend convenant' of 'pact'.

Het is mogelijk dat regels voor megastallen die Brabant bijna drie jaar geleden invoerde, weer worden versoepeld. De huidige gedeputeerde denkt dat de discussie over megastallen destijds op verkeerde punten is gevoerd, vertelde hij eerder. Hij wil veeboeren meer ruimte bieden als ze die nodig hebben voor een duurzaam bedrijf. Brabantse boeren mogen uitbreiden als ze dat verdienen, is de huidige denklijn van de provincie.

Er wordt wel gedacht aan maximumaantallen dieren of bedrijven in gebieden waar al veel vee is gestald. Mogelijk zijn ook regels voor uitstoot, geurhinder, antibioticagebruik, mestverwerking en dierenwelzijn.

De provincie benadrukt dat er geen besluiten worden genomen in Parma. Gedeputeerde Staten komt erna nog met een formeel voorstel en Provinciale Staten beslissen op 22 maart.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Er zal in dit land ook nooit iets veranderen. De belasting maar weer wat omhoog en vakantie vieren maar op andermans kosten.

 • Jaap 109

  GS zegt geen argumenten te hebben om in Parma te vergaderen dus gewoon in NL lijkt me. Anders ieder op z'n eigen kosten daar naar toe en verblijf ook zelf betalen.

  Het houd ook nooit op!!!

 • bertes

  de kleine boer brengt te weing geld in het laadje. kapot maken denken ze daar in brabant.

 • agratax2

  Ik heb nooit geweten dat Parma zoveel inspiratie geeft, dat daar betere vergader resultaten worden gehaald dan in het Provinciehuis in Den Bosch. Ik denk dat deze actie het einde inluidt van onze provinciale besturen. Laten we de gemeenten groter maken zoals Den Haag voor ogen staat, en voor gemeente overstijgende zaken hebben we de Waterschappen die ook de wegen kunnen beheren. Resultaat Provincie besturen overbodig en de provincies opgeheven. Eindelijk een sloot vol bureaucratie gedumpt. Brabant neemt vast een voorschot op deze actie door een afscheidsbijeenkomst met Parma ham en Parma kaas te houden.

 • BrabantLeefbaar_MinderDieren

  Wie gaat ermee??
  Boeren, milieuorganisaties en supermarkten??
  En de grootste groep, de benadeelden, de burgers, mogen die niet aanschuiven??

 • BetterCows

  Ze zijn ook ooit in Corck, Ierland geweest en hebben daar ook wat afgesproken waar de pers niet bij was . Gevolgen niet te overzien .Gaat in Parma ook gebeuren

 • politiek

  Diep triest die snoepreisjes. Inderdaad net doen alsof je het doet voor de samenleving en ondernemers. ! En maar feesten daar.
  Hopenlijk heeft de (Z)LTO wel zoveel fatsoen dat ze NIET meegaan. Sterker nog , juist die moeten protest hier tegen aantekenen als belangenbehartigers. Zojuist een groot duur kantoor klaar. Een behoorlijk aanal wernemers eruit. VION naar de knoppen. Armoede bij de boerengezinsbedrijven.
  En dan wat feesten in Parma. ! ?

 • agratax2

  Burgers mogen en willen niet aanschuiven, ze hebben al gegeten en gedronken als ze de rekening van dit feestje gepresenteerd krijgen. Komen daarna de besluiten boven tafel, krijgen deze burgers ook nog last van een ernstige kater.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.