Home

Nieuws

'Onmiddellijk verbod neonicotinoïden'

Den Haag - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil onmiddellijk een verbod op de gewasbeschermingsmiddelen neonicotinoïden.

Aanleiding is een rapport van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa, waaruit blijkt dat bijen risico lopen door het gebruik van neonicotinoïden.

De PvdD wil dat de neonicotinoïden per direct van de markt worden gehaald. De partij wijst erop dat gewasbeschermingsmiddelen naast de varroamijt de belangrijkste oorzaken zijn van de hoge bijensterfte. De PvdD pleit al langer voor een verbod. "Minister Verburg en staatssecretaris Bleker waren echter niet bereid de waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers serieus te nemen. De Universiteit Wageningen (WUR), belangrijk adviseur van het kabinet, heeft de invloed van neonicotinoïden op de bijensterfte altijd gebagatelliseerd", zegt de PvdD.

PvdA-staatssecretaris Co Verdaas van landbouw was niet negatief over een moratorium op de middelen, maar wilde eerst de bevindingen afwachten van de Efsa.  PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand heeft het kabinet gevraagd uiterlijk dinsdag te reageren op het rapport van de Efsa.

Eind deze maand praten de EU-lidstaten over eventuele maatregelen. In Nederland zijn in 2011 beperkingen opgelegd aan meerdere neonicotinoiden om het risico op effecten bij bijen te verkleinen. Toen was er voor het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden geen aanleiding de toelating in te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.