Home

Nieuws 272 x bekeken laatste update:18 jan 2013

Onderzoek naar stapelingseffect middelen op hommels

Den Haag - Een nationale en internationale werkgroep onderzoekt de mogelijkheden om stapelingseffecten van het gebruik van verschillende gewasbeschermingsmiddelen op te nemen in het toetsingskader voor middelen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is een wetenschappelijk artikel over de effecten van neonicotinoïden op hommels. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer hommels intensief worden blootgesteld aan imidacloprid, dit een negatief effect heeft op een deel van de hommelpopulatie. Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen, Ctgb, heeft de studie beoordeeld en laat weten dat de onderzochte blootstelling niet realistisch is voor de Nederlandse situatie, gelet op de gebruiksvoorwaarden voor middelen met deze werkzame stoffen. Wel maakt het Ctgb zich zorgen over de cumulatieve effecten van verschillende stoffen op hommels, die uit de studie blijken. Een nationale en Europese werkgroep onderzoeken of en hoe stapelingseffecten in het toetsingskader voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen kan worden opgenomen.

Dijksma meldt tevens dat ze in overleg is geweest met de Rijksgebouwendienst om te overleggen over de mogelijkheden om bijenkasten te plaatsen op daken van overheidsgebouwen. PVV-Kamerlid Dion Graus heeft hierom gevraagd, via een motie. “Het initiatief ligt nu bij de imkers om zich te melden bij de gebruikers van een rijksgebouw”, aldus Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.