Home

Nieuws 4 reacties

Nevedi verwacht stijging veevoerprijs en fusiegolf

Rotterdam - Het veevoer zal structureel duurder worden, verwacht Henk Flipsen, directeur van de brancheorganisatie Nevedi.

Rekening houdend met mogelijke misoogsten van graan, mais en soja in Europa en Zuid-Amerika en de aantrekkende marktvraag, verwacht Flipsen dat dit jaar zich prijsstijgingen gaan voordoen van 10 procent of meer. Flipsen: “Hoewel de grondstofprijzen zullen blijven oplopen, zal de diervoederindustrie er alles aan doen om de stijging van de kostprijs in de eigen bedrijfsvoering zo laag mogelijk te houden. Hogere veevoerprijzen leggen druk op het rendement van de dierlijke productieketens. En dat kan de Nederlandse veehouderij moeilijk dragen.” Hierdoor wordt het voer voor de boeren mogelijk beperkt duurder, hoopt Flipsen. “Natuurlijk hopen we op goede oogsten waardoor het aanbod op niveau blijft en de prijzen niet zo fors hoeven op te lopen.” Hij verwacht dat in de toekomst het verwaarden van bijproducten en reststromen een bijdrage kan leveren in het beperken van de voerkosten. “Op dat gebied is nog een wereld te winnen.”

De grondstofmarkt zal problematisch blijven de komende jaren en sterk in beweging zijn. De beschikbaarheid van grondstoffen is de afgelopen jaren verminderd en blijft ook de komende jaren een probleem waar de diervoerderindustrie mee kampt. Wereldwijd blijft de vraag naar grondstoffen toenemen. Met name China trekt hard aan de grondstoffen. De grondstofprijzen zullen sterk blijven fluctueren en gemiddeld genomen oplopen. Met name de beschikbaarheid van soja maar ook granen, wordt moeilijk.

De prijsstijgingen en beschikbaarheid van grondstoffen, zullen veevoerfabrikanten er toe dwingen om goedkoper te gaan produceren.

Flipsen verwacht een verdere opschaling van bedrijven als gevolg van overnames en fusies. “Het zal daarom een woelig jaar worden voor de veevoerindustrie.” Want om goedkoop te kunnen blijven produceren, zullen de veevoerbedrijven nog efficiënter moeten gaan werken. Een versnelling van het aantal fusies en overnames is het gevolg.

Nederlandse veevoerbedrijven zullen niet alleen hun partners zoeken binnen de landsgrenzen. Het worden zowel grotere, internationale bedrijven met grote omzetten en smalle marges, als ook middelgrote bedrijven met specialistisch voer en dito advies voor regionale marktconcepten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de heren gelijk krijgen, dan zal over enkele jaren e wereld er anders uitzien en zal het karretje bij de supermarkt anders gevuld worden dan de afgelopen decennia. Bij ons minder vlees en bij de Chinees minder hond maar meer varken en kippenvlees. Een ding is onvermijdelijk de inflatie is niet buiten de deur te houden en het luxe westerse leventje zou wel eens minder luxe kunnen worden.

 • groot7731

  Ik las zojuist ook een artikel over de hogere transportkosten van veevoer in Oostbloklanden. Wanneer hier in Nederland verdere fusies plaatsvinden wordt dan het schaalvoordeel niet teniet gedaan door elkaar tegemoet rijdende bulkauto's?

 • agratax2

  groot7731. Ik denk dat door de fusies het makkelijker wordt de juiste (dicht bij zijnde) fabriek te vinden voor de afnemer. alle product locaties zijn dan immers in minder handen dan nu.

 • groot7731

  Agratax, nu al moeten veel veevoederleveranciers ettelijke kilometers maken om een vracht voer te lossen. Veetig jaar geleden kwam het voer uit een nabijgelegen dorp. Door verdere schaalvergroting en daardoor minder produktielocaties krijg je alleen maar meer kilometers en gaat dit nadeel tegen de sector werken net als in het Oostblok. De enige oplossing hiervoor is voer maken op eigen locatie en daarvoor moet je weer een bepaalde schaalgrootte hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.