Home

Nieuws

Nederlander bij proces rond aardappelveld

Dendermonde - Een Nederlander, negen Belgen en een Fransman staan dinsdag terecht voor de rechtbank van het Belgische Dendermonde omdat zij ruim 1,5 jaar geleden een proefveld aardappelen vernielden. De zwaarste aanklacht luidt het vormen van een criminele organisatie. Verder wordt de groep onder meer beschuldigd van kwaadwillige verwoesting van planten. Ook moet een betoger zich verantwoorden voor het slaan van een agent.

Op 29 mei 2011 bestormden de milieuactivisten een wetenschappelijk proefveld voor genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren bij Gent. Ze klommen over de hekken en rukten aardappelplanten uit.

Wetenschappers hadden nog geprotesteerd tegen de actie. Zij willen met de aangepaste aardappelen het gebruik van pesticiden juist verminderen. Zij bestempelden de gevolgen van de betoging als wetenschappelijke ramp. Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters sprak zijn afkeuring uit.

Onder de aangeklaagde aardappelactivisten is een voormalig onderzoekster van de universiteit van Leuven, die kort na de betoging werd ontslagen. Uit solidariteit met de verdachten willen zich tientallen sympathisanten vrijwillig laten vervolgen.

Volgens de actievoerders zelf zijn er twee Nederlanders bij deze zaak betrokken. De perswoordvoerder van de rechtbank gaat er echter vanuit dat één Nederlander terecht moet staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.