Home

Nieuws 8 reacties

Nederlander besteedt recordbedrag aan vlees en eet meer eieren

Zoetermeer – De Nederlandse consumenten hebben in 2012 een recordbedrag uitgegeven aan vlees.

De gemiddelde Nederlander heeft vier eieren per persoon meer gegeten dan in 2011. Dat hebben de Productschappen Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren bekend gemaakt tijdens hun nieuwjaarsbijeenkomst. Nederlandse huishoudens gaven in totaal een bedrag van 40 miljoen euro meer uit aan vlees dan in 2011. In totaal ging het om een bedrag van 2,485 miljard euro.

De prijzen van vleesproducten waren hoger dan in 2011. Er werd ook minder gestunt met vlees. Acties gingen minder ver in prijs omlaag dan in andere jaren. Het PVV wijt dat onder meer aan de gestegen grondstofprijzen, die toch hun doorwerking hebben gehad in de vleesprijzen. Bij de bestedingen valt op dat de consument vooral gaat voor de goedkopere vleessoorten als kip en gehakt.

Het  totale verbruik van vlees (inclusief afsnijverliezen) is gedaald met 450 gram op jaarbasis. De consumptie van pluimveevlees bleef vrijwel gelijk. Dit ondanks de voor de sector ongunstige plofkipcampagne van Wakker Dier.

Het verbruik  van varkensvlees daalde licht van 41,4 kilo in 2011 naar 41 kilo in 2012. Ook het verbruik  van rund en kalfsvlees ging achteruit. Rund/kalf ging van 18,8 naar 18,4 kilo. Deze daling is in lijn met de cijfers van afgelopen jaren die jaarlijks soortgelijke dalingen lieten zien. Het PVV wijt de daling vooral aan het veranderende consumentengedrag. De consument is op zoek naar variatie en kiest soms ook voor een vleesloze dag. Vlees wordt minder vaak als vast bestanddeel van de maaltijd gezien dan vroeger. Volgens het productschap is er weinig effect te bespeuren van de acties tegen vlees en vleesconsumptie van de maatschappelijke organisaties.

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 192 eieren per persoon per jaar. Van deze eieren zijn zo’n 148 eieren geconsumeerd als tafelei en 44 eieren in verwerkte vorm zoals in ijs, brood koek en gebak.

Laatste reacties

 • politiek

  DALING VLEESVERBRUIK. Opmerkelijk is dat www.nieuweoogst.nl in tegenstelling www.Boerderij.nl juist vandaag bekend maakt dat vleesverbruik per hoofd bevolking is gedaald. Mogelijk dat ene partij over kg. praat en andere partij over euro,s. Bekend is ook dat Productschap vaak wel erg creatief om gaat , om euro,s te verantwoorden en vaak wat vergeet te registreren.

 • politiek

  DALING VLEESVERBRUIK. Opmerkelijk is dat www.nieuweoogst.nl in tegenstelling www.Boerderij.nl juist vandaag bekend maakt dat vleesverbruik per hoofd bevolking is gedaald. Mogelijk dat ene partij over kg. praat en andere partij over euro,s. Bekend is ook dat Productschap vaak wel erg creatief om gaat , om euro,s te verantwoorden en vaak wat vergeet te registreren.

 • Flyinghollander

  Politiek dat er steekje los zit heb je al bewezen, als je gewoon de tekst leest!.
  Nederland geeft meer uit aan vlees, maar totale kg's zijn minder.
  Misschien dat ze daarom jou zwijgplicht hebben gegeven, je leest iets maar je bovendeksel maakt er iets anders van.

 • politiek

  Beste Flyinghollander
  Ben maar gerust dat ik de tekst goed gelezen heb.
  Ben maar gerust dat ik ook de jaarverslagen van Productschappen en financiele verslagen goed lees maar dat zal ik later nog wel toelichten. Zoals gezegd die willen wel eens erg creatief werken.
  Wat die zwijplicht betreft , niet bij mij overigens, kan ik spoedig wat meer over gaan vertellen en bekendmaken.
  Het irriteerd veel lezers/reageerders en mij persoonlijk overigens ook dat ik geen informatie mag ontvangen die ik opvraag. U zult er nog van opkijken. !

 • Mozes

  Politiek, had je gisterenavond weer behoefte om een aantal beschuldigingen te uiten omdat je anders de nacht niet kon doorkomen? Hoeveel beschuldigingen denk je dat je vandaag nog moet uiten om de komende nacht door te komen?

 • politiek

  Beste Mozes.
  Als je al meer als 10 maanden bezig bent met een Wob verzoek dan vermoed ik dat je iets vraagt wat men niet graag geeft. Ze zullen zich moeten verantwoorden. Ik denk inderdaad dat vele inmiddels al een zwijplicht hebben gekregen. Ook bij ambtenaren en ook bij personeel van de top (Z)LTO al. Iets wat ze overigens ook gewoon zeggen.
  Boerengezinsbedrijven en consumenten zijn vele slachtoffers van die praktijken.
  Spoedig kom ik erop terug.

 • Flyinghollander

  En weer sla je het stuk over waar staat dat jou 1 & 2 reacties nergens op slaan. Er is minder vlees gekocht maar wel duurder.

 • jordi 1455

  Politiek ook al kan het verbruik minder dan hoeft de uitgaven er aan hoeft niet mee te dalen, prijzen kunnen altijd stijgen een goed voorbeeld is de brandstofprijzen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.