Home

Nieuws 1028 x bekeken 3 reacties

'Natura 2000 en EHS-gebieden dit jaar aanwijzen'

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw en natuur) komt voor de zomer met een wetsvoorstel over de Programmatische Aanpak Stikstof. Ze wil dan ook alle Natura 2000-gebieden aanwijzen. Doelstelling is dat de wet in 2014 van kracht wordt.

"Dan kan iedereen ermee aan de slag", vindt Dijksma. De complementaire doelen wil Dijksma, in navolging van haar voorganger schrappen. "Als we alles gaan herzien, kost het heel veel tijd en levert het naar verwachting weinig op", zegt Dijksma na vragen van partijgenoot Lutz Jacobi, die vindt dat de complementaire doelen juist bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit. De Kamer lijkt in te stemmen met de haast die Dijksma wil maken.
Ook voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) stelt Dijksma hoge ambities. Ze wil dat alle gebieden uiterlijk in december van dit jaar worden aangewezen. "De volledige oorspronkelijke EHS is daarbij een stip op de horizon. We moeten nu eerst aan de slag om een robuuste natuur aan te leggen waarin de internationale doelstellingen leidend zijn", zegt Dijksma. Ze richt zich in het grondbeleid op beschikbaarheid van gronden die de komende tien tot vijftien jaar nodig zijn voor aanleg van de EHS. De overheid gaat gronden in deze gebieden die al in het bezit zijn niet verkopen.

Laatste reacties

  • jordi 1455

    en weer wordt een hoop geld over de balk gesmeten en kostbare vruchtbare landbouwgrond in natuur veranderd als dit zo door gaat loopt het uit tot een groot economisch fiasco.

  • heracles

    Wat natuur betreft is ze erg voortvarend. Zou mooi zijn als ze ook zo met geld smeet bij landbouw en daar eens iets positief voor zou doen. Dat stimuleert tenminste de economie. Maar het zal wel gaan net als met dat mestverhaal, internationaal onderzoek... dat gaat nog wel 10 jaar duren.

  • koestal

    weer geld en banen voor boswachters,hoezo nog kijken naar export,gewoon de werklozen het bos in sturen met een lege maag

Of registreer je om te kunnen reageren.