Home

Nieuws 1274 x bekeken 2 reacties

NVWA speurt naar herkomst Britse paardenburgers

Den Haag/Dublin - De NVWA is op verzoek van de collega’s uit Ierland op zoek naar een Nederlandse fabrikant die paardenvlees of daarvan gemaakte ingrediënten heeft geleverd aan het Ierse vleesbedrijf ABP.

Volgens ABP is vastgesteld om welke leverancier het gaat, maar een woordvoerder wil niet zeggen uit welk land die afkomstig is.

De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI, die het paardenvlees het eerst ontdekte bij DNA-onderzoek, heeft de Nederlandse dienst vrijdag om medewerking verzocht. ‘’Wij wachten nu eerst op nadere informatie uit Ierland en gaan daar dan mee aan de slag,’’ aldus een woordvoerder van de NVWA. Of daarbij direct al naar één specifieke leverancier wordt gekeken, wilde hij niet meedelen. ABP heeft inmiddels laten weten de leverancier voor de rechter te slepen als er sprake is geweest van illegale activiteiten.

Het ‘horseburger’-schandaal blijft de gemoederen in Ierland en Groot-Brittannië bezig houden. In beide landen wordt normaal gesproken geen paardenvlees gegeten. Inmiddels worden met name in Ierland steeds meer vraagtekens gezet bij de veiligheid van paardenvlees. In Europa worden jaarlijks 200.000 paarden geslacht waarbij het vlees in veel landen ook voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Volgens de Ierse autoriteiten bestaat er echter weinig controle op deze vleesproductie en is de herkomst van paardenvlees vaak moeilijk te achterhalen, met name omdat paarden anders dan koeien of schapen geen oormerk krijgen.

Laatste reacties

  • ...............

    Paarden worden dus alleen in Nederland gechipt. EU regel????

  • agratax2

    in Azië eten hele volksstammen reeds eeuwen paardenvlees en ze zijn nog steeds niet uitgestorven. Zo slecht kan paardenvlees dus niet zijn. Waar maken de bureaucraten zich weer druk over.

Of registreer je om te kunnen reageren.