Home

Nieuws 1 reactie

NVM: stijgende tendens grondprijs

Nieuwegein – De prijs van landbouwgrond zal landelijk gezien licht stijgen. Dit zegt de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de grootste makelaarsvereniging NVM tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2012.

De NVM verwacht dat landelijk de prijzen omhoog gaan, maar zegt tegelijk dat in sommige regio’s de waarde van grond stabiel blijft. Dit komt vanwege het beperkte aanbod en geringe vraag naar landbouwgrond.

De beperkte vraag komt volgens de NVM doordat aankopende partijen, zoals de overheid en projectontwikkelaars de laatste jaren minder actief zijn op de markt. Tevens zien NVM-makelaars dat nog maar een beperkte groep agrariërs de financiële mogelijkheid heeft om grond aan te kopen. De vraag wordt enigszins vergroot door onder andere particuliere beleggers en pensioenfondsen die grond als stabiele belegging zien, aldus de NVM.

Dat de grondprijs landelijk gezien licht stijgend is komt volgens de makelaarsvereniging vooral doordat het aanbod minimaal is. Vanuit de melkveehouderij komt weinig grond vrij, omdat deze sector alle grond nodig heeft om voldoende voer te kunnen verbouwen en mest te kunnen plaatsen. Daarnaast willen grondeigenaren hun grondposities behouden in een markt van licht stijgende grondprijzen. In deze financiële onzekere tijden wordt minder snel overgegaan om grond te verkopen.

De NVM ziet dat door het beperkte grondaanbod de pachtprijzen stijgen, vooral van akkerbouwgrond in Flevoland. In Noord-Holland stijgen de pachtprijzen voor bollengrond.

Eén reactie

  • koestal

    het is rustig op de grondmarkt,alleen de makelaars worden ongeduldig

Of registreer je om te kunnen reageren.