Home

Nieuws 2919 x bekeken 20 reacties

Mestonderzoekers WUR bijeen in spoedoverleg

Wageningen – Onderzoekers van de Wageningen UR zijn momenteel bijeen om de resultaten van het onderzoek over ammoniakemissie te bespreken.

Bij het bovengronds bemesten komt veel minder ammoniak vrij dan toe nu toe wordt aangenomen. De uitkomst van het onderzoek zou een bom leggen onder de verplichting van boeren om hun mest te injecteren. Dat berichtte de Telegraaf afgelopen zaterdag.

De Telegraaf trekt de conclusie dat de Nederlandse meetmethoden voor de ammoniakuitstoot van mest niet blijken te deugen. De krant baseert zich op een onderzoek van WUR-studente Ciska Nienhuis. Zij deed vorig jaar onderzoek bij Klaas Wolters, melkveehouder in het Groningse Winsum. Hij werkt met een bemester die drijfmest uitrijdt en in de dezelfde werkgang water meegeeft.  Hierdoor is de emissie-uitstoot veel lager dan wanneer er drijfmest wordt uitgereden zonder toevoeging van water.

De onderzoekers die zich bezighouden met mest, zijn vanmiddag bijeen om te bespreken welke onderzoeksresultaten met elkaar vergeleken moeten kunnen worden en of daaruit kan worden opgemaakt.

Volgens Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de WUR is het voorbarig om te concluderen dat 'al twintig jaar het mestbeleid is bepaald op onjuiste aannames.' "We moeten geen appels met peren vergelijken. Een studente heeft haar scriptie onlangs gepresenteerd over ammoniakemissie. Het onderzoek is gedaan op basis van indirecte metingen bij een boer. We moeten eerst de zaken goed op een rij krijgen en bekijken wat er klopt en wat niet. Vooralsnog is er niets aan de hand."

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Die Aalt toch: 'we moeten geen appels met peren vergelijken'! Waarom tellen we dan wel anorganische, plantaardige en dierlijke mineralen bij elkaar op, terwijl iedereen weet dat daar een verschil tussen zit? PRUTSERS

 • boerkebrabant

  ik denk dat er de komende jaren nog wel meer onderzoeken a la diedrik stapel aan het licht komen. dit is allemaal grondig voorberijd om de boerenstand de nek om te draaien. de nertsenhouderij is hier een voorbeeld van. door een heel klein clubje worden er jaar na jaar leugens verteld die de massa dank zij de media dan nog gaat geloven ook.
  wat te denken van het verdooft casteren van biggen, een ingreep van 20 sec zonder verdoving. nu een elende van een paar minuten, dan nog maar niet over de stress van het verdoven gesproken voor boer en big! nee, dan maar stoppen met casteren zeggen de dierenliefhebbers dan, nou kom maar eens bij ons in de stal kijken met al die groepsverkrachtingen. het enige doel van dit clupje ''dierenliefhebbers'' is om de concument stinkvlees te laten eten zodat die ook weer even genoeg hebben van varkensvlees.
  het word tijd dat we de overheid eens flinke schadeclaims via de rechter laten betalen, zodat we weer als op een eerlijke manier behandeld worden!

 • Heuvelland

  Als we toch eenmaal aan het tellen zijn. Tel dan maar eens al die extra diesel (uitstoot van uitlaatgassen) op wat nodig is om die mest onder de graszode te stoppen bij dat zogenaamd emmisiearm toedienen.

 • schoenmakers1

  goed gezegd boerkebrabant, ambtenaren maken meer kapot als je lief is

 • joannes

  En wat is de kennis en logica achter dit bewijs? Gaat water verbindingen aan of dekt het af? of spoelt het in? Of waren de bestaande meetmethoden gewoon te theoretisch en niet in de praktijk getoetst! Aan de ophef gemeten is het een behoorlijke ¨wetenschappelijke¨ integriteits discussie! Want stel dat het waar is, dan is een hele bedrijfstak door een paar ¨groene¨ wettenschapplijke fraudeurs jaren op het verkeerde been gezet. Jammer dat het altijd de uitvoerende boeren zijn die het gelag moeten betalen met grotere complexiteit en hogere kosten. Die paar ¨Groene Wetenschappers¨ hebben natuurlijk al lang carriëre gemaakt en zullen de komende jaren op kosten van de gemeenschap hun stelling politiek blijven verdedigen. Duitsland was slimmer!

 • aarthamstra1

  BOERENBEDROG Z/LTO moet opschorting van de mestwet eisen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • agratax2

  Waarom al deze ophef, we weten al jaren er dat eindeloos veel onderzoek wordt gedaan met uitkomsten die van te voren vast stonden, omdat het politiek besloten was. Wetenschap kan alles bewijzen alleen natuurkunde werkt met vast staande door de natuur geregelde feiten. Helaas hier weten wetenschappers soms ook nog nog eigen draai aan te geven en zeker als het over milieu vraagstukken gaat. Het hele milieu en klimaat is vergeven van angst aan jagende scenario's waarbij ieder keer weer de factor natuurlijke schommelingen buiten beschouwing wordt gelaten, ze passen niet in het politieke angst denken. Maak de mensheid bang en ze geven alle ruimte om deze angsten te bestrijden.

 • lub tuf

  spoedoverleg, reken maar dat dit zaakje stinkt!

 • W Geverink

  Tja, dan hebben jullie zo'n hele rijke belangenbehartiger die zijn achterban doodleuk miljarden liet investeren in onnodige machinerien. In plaats daarvan hadden ze voor een paarduizend Euro een raport in handen kunnen krijgen van een handvol top scheikundigen waarmee dat WUR lulverhaal onderuit gehaald had kunnen worden.

 • minasblunders1

  Dat geldt voor wel meer WUR-lulverhalen, Geverink!

 • ikkethuis

  ik denk soms dat de belangen in deze nieuwe technieken groter zij, voor onze belangenbehartiger, als voor de leden zelf.

 • jordi 1455

  wie betaald bepaalt.

 • frankverhoeven

  Dit gaat nog een hele interessante soap worden! De hele gevestigde orde komt in stelling tegen Egbert Lantinga die nu de zondebok gaat worden...en voor hem gingen al vele anderen...

  Ik ben een groot voorstander van economisch en milieuvriendelijk boeren, maar emissiearme stallen, luchtwassers, mega grote injecteurs enzo heb ik nooit begrepen...blijkbaar is hier heel erg veel geld mee te verdienen...want alle boerenoplossingen worden steevast genegeerd! Of moeten ontzettend ingewikkeld bewezen worden.

  Dus helaas niet de boereneconomie staat steeds voorop, maar agribuisiness economie...en die behartigd Aalt Dijkhuizen behoorlijk!
  Dus boeren oppassen!!

 • bankivahoen

  Dan zou het zo maar kunnen zijn dat al die luchtwasserfabrikanten samen aan tafel hebben gezeten met de wetgever zelf! Het verbaast me niet als een of andere bolleboos zelf met dit gecreeerde probleem op de proppen is gekomen.
  Maar zonder boeren zal er ook geen agro bussines zijn !

 • aarthamstra1

  Z/LTO .Help NU DE BOEREN UIT DE STRONT. Je heb nu de kans nog iets goed te maken.

 • minasblunders1

  Klopt helemaal, Frankverhoeven. Het gekke is dat Wageningen helemaal niets hoeft te bewijzen en/of onderbouwen. En Hamstra: vergeet die ZLTO nu maar, daar hoef je niets van te verwachten!

 • politiek

  Ik meen dat de heer Aalt Dijkhuizen wel meerdere ,, functies,, heeft als enkel voorzitter Raad van Bestuur Wur. Hij is zo ongeveer de best betaalde bestuurder in Nederland. Dan heb je natuurlijk zo hier en daar wat ,,verplichtingen,, .

 • hietkamp

  Dus met als ik goed begrijp kunnen we over een paar jaar weer gewoon bovengronds uitrijden bij regen achtig weer wat wij toen al deden en ook nog 5 jaarlang mee door zijn gegaan, omdat we het niet geloven. Maar goed wij of er is in de door groep boeren zijn in de fryskewouden gebied en in noorholland ook proeven gedaan met bovengronds uitrijden en volgens mij zelfde resultaat dan hier wordt gezegd. Maar die onderzoeken zijn ook allemaal aan ministirie overhandig en wordt zeg maar ook niets mee gedaan, ja je zag beetje terug in van bleker zijn idee over alternatieve uitrij manier als injecteren niet goed mogelijk was.

  Maar goed zure regen verwaarloosbaar minder geworden in al deze jaren en daarvoor hebben we veel geinvensteer en hoger diesel verbruik en ook nog bodemleven moeilijker gemaakt/ongezonder. Tja bij zo iets altijd een overweging en destijds is er 1 punt uitgelicht en wat dan als zeer schadelijk werd gezien, maar je moet naar het hele geheel kijken van wat land met mest doet en niet meten achter de giertank aan.

  Maar ik denk dat de overheid niet snel van hun regeltjes af wilt want als die gaan zeggen dat het overbodig was het emissiearm aanwenden dan krijgen ze nog wel wat schadeclaims binnen en daar zijn ze bang voor denk ik die ambtenaren en dan nog maar meer aanscherpen door zelfs de sleufcounterbemester te verbieden in heel nederland in 2014 wat al zo is op zandgronden

 • hietkamp

  Dus ja emissie arm aan wenden regeltjes weg van hoe mest aangewend moet worden en de boer zelf laten bepalen. Want de minnas bepaalt al van hoeveel mest op je land mag en dan kun je de ammoniak uitstoot voor bedrijf ook uitrekenen. Heb je mest productie te veel dan moet je iets gaan doen. En mijn gedacht is altijd ook nog zoveel ammoniak er nu is zal er blijven ik denk dat je dat niet kun reduceren. Doe je er wel wat aan dan komt het gereduceerde ammoniak wel via ander manier in de natuur.

 • jaapjo

  m

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.