Home

Nieuws 481 x bekeken

Landbouwraad wil in juni akkoord GLB

Brussel - De Europese landbouwraad wil uiterlijk eind juni een akkoord hebben over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De Europese landbouwvoorzitters hebben in Brussel ingestemd met de planning van de Ierse voorzitter Simon Coveney. Hij wil dat de landbouwraad eind maart met een akkoord komt, waarna in de periode tot eind juni met het Europees parlement gewerkt kan worden aan een akkoord.

De planning is volgens Eurocommissaris Dacian Ciolos ambitieus maar reëel. "Het is niet onmogelijk om tot een akkoord te komen", vindt Ciolos.

Coveney wijst erop dat dit tijdspad niet gehaald wordt als de ministers gewoon werken zoals ze dat normaal doen. "Er zal hier en daar wat meer water bij de wijn moeten worden gedaan om sneller tot een akkoord te komen", zegt Coveney. Doelstelling is dat volgend jaar een overgangsjaar wordt, waarna in 2015 het nieuwe GLB volledig van kracht wordt.
Voorwaarde voor het halen van het strakke tijdspad is dat er volgende week een akkoord komt over de Europese begroting. Verschillende lidstaten hebben al aangegeven dat ze nog niet willen praten over de invulling van het budget zolang er geen akkoord over het budget is. Als er volgende maand geen akkoord komt over de Europese begroting, schuift ook het schema voor een akkoord over het GLB verder op.

Of registreer je om te kunnen reageren.