Home

Nieuws 1295 x bekeken

Landbouwministers willen meer investeringen in sector

Berlijn – Jaarlijks moet er minstens 83 miljard dollar extra worden geïnvesteerd in de landbouw om aan de verwachte bevolkingsgroei te kunnen voldoen.

Vooral in ontwikkelingslanden is een intensiverings- en moderniseringsslag nodig, vinden de ruim tachtig landbouwministers die zaterdag in Berlijn vergaderden.

Het thema van vijfde agrarische top in Berlijn, altijd gelijktijdig met de Grüne Woche, was dit keer de stimulering van voedselzekerheid door verantwoorde investeringen. Overeengekomen is dat het investeringsniveau flink moet worden opgekrikt om in 2050 zo’n 9 miljard mensen te kunnen voeden. Geld werd er evenwel niet toegezegd.

Dat moet voornamelijk komen van particuliere investeerders, die ontwikkelingslanden nu nog vaak links laten liggen. Overheden dienen dan wel te zorgen voor een aantrekkelijk economische en agrarisch klimaat door het op orde brengen van onder meer infrastructuur, energievoorzieningen en landrechten. Kleine boeren moeten centraal staan en de participatie van vrouwen dient te worden bevorderd, vinden de ministers.

In haar bijdrage tijdens de top legde staatssecretaris Sharon Dijksma de nadruk op het feit dat productieverhoging hand in hand moet gaan met verduurzaming. Ook noemde zij het belang van kennisinstituten. De gemaakte afspraken zijn niet dwingend; er staan geen sancties op het niet naleven ervan.

Tijdens de top werd er in Berlijn gedemonstreerd tegen de industrialisering van de landbouw in Europa. Volgens schattingen van de organisatie waren er ruim 20.000 leden van natuur- en milieuorganisaties, boeren en bezorgde burgers waren massaal naar de Duitse hoofdstad getrokken om hun geluid te laten horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.