Home

Nieuws 13 reacties

LTO en IPO: geen nieuw ganzenoverleg

Den Haag - Het IPO is niet van plan het ganzenakkoord open te breken. Dat is niet onze intentie, aldus de woordvoerder van de koepelorganisatie van de provincies.

De kritiekpunten die vier organisaties van boeren en jagers deze week in een brief uitten, zijn al langer bekend, aldus de woordvoerder. Het IPO gaat ervan uit dat het akkoord dat de provincies en de zogeheten G7 hebben gesloten over de vermindering van het aantal ganzen, uitgevoerd wordt.

Ook LTO voelt er niks voor om opnieuw naar de onderhandelingstafel te gaan, aldus bestuurder Peter de Koeijer.

De agrarische vakbonden willen een vergoeding voor waardedaling van grond als gevolg van aanwijzing als ganzenrustgebied. Volgens De Koeijer is het niet mogelijk om die waardedaling te kwantificeren.

De jagers en de boerenvakbonden hebben er geen vertrouwen in dat het ganzenakkoord er echt toe zal leiden dat het aantal ganzen afneemt, onder meer omdat er nog geen Europese toestemming is voor het doden van ganzen met CO2-gas. Volgens De Koeijer kan die toestemming er in 2014 zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kan dat niet bevestigen, maar bevestigt dat er een aanvraag voor toelating in Brussel ligt. Normaliter duurt een toelatingsprocedure een jaar, aldus de woordvoerster. Maar zekerheid daarover is er niet.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  lto leden kom in opstand, anders weer niet janken als er later geen schadevergoeding voor jullie is, jullie zijn het er weer mee eens, laat niet weer andere de hete kolen uit het vuur halen

 • Gijs Gans

  Ook geen wonder dat de koeijer het niet wil open breken want dan komen zijn leugens aan het licht over het vorige accoord. Schoenmaker heeft gelijk LTO boeren wordt eens wakker . lto overijsel wil welmeer afschot maar dat moest altijd verzwegen worden

 • Leo van Malsen

  Weer lekker democratisch dit. De meeste belangenbehartigers (NVA en NMV) zaten niet eens aan tafel.

  @vokavanderlinde1: Ik las in een andere discussie over die 30% dat u e-mails daarover hebt en vraagt u of deze soms rondgestuurd moeten worden. HET LIJKT MIJ NU TIJD DAT TE DOEN!

 • Rozalien

  'BoerenBELANGENbehartiger'/LTO-er de Koeijer is niet geïnteresseerd in de waardevermindering van bedrijven die -onvrijwillig- aangewezen zijn als rustgebied. Kan iemand dit uitleggen? Ik snap die reactie namelijk echt niet.
  Bij deze stel ik voor om de grond van zijn bedrijf onvrijwillig aan te wijzen als rustgebied. Op zijn bedrijf is de waardevermindering toch niet te kwantificeren.

  LTO-leden, leg me nu eens uit waarom jullie vinden dat deze club jullie belangen behartigt???

 • J@gertje

  LTO en de Koeijer voelen er niets voor om opnieuw naar de onderhandelingstafel te gaan.
  En ik voel er niets voor om mijn medewerking te verlenen aan het huidige ganzenakkoord.
  Ik roep bij deze alle jagers in Nederland op om collectief nee te zeggen tegen deze waanzin.
  Wie niet horen wil moet maar voelen.

 • WTR

  Het is belachelijk dat als je schade hebt, dat je dan niet op kan treden met geweer in de herfst en winter. Nog idioter is het dat de LTO hiermee akkoord is gegaan. Wij hebben een groot akkerbouwbedrijf, maar zijn al veel langer geen lid omdat de belangen eerder verkwanselt woorden, dan behartigt.

 • Leo van Malsen

  @J@gertje, je kunt als jager roepen wat je wilt, voor DenHaag zijn jagers geen belanghebbenden. Dat zijn de boeren, die hebben hier (financieel gezien) belang bij.

  Als alle boeren nu niet met elkaar in beweging komen, dan is het straks gewoon gedaan met de bestrijding van ganzen en zullen er alleen nog maar meer komen. Daarmee nog meer schade waarmee uiteindelijk weer opnieuw de vergoeding ter discussie zal komen en er nog minder wordt uitbetaald.

  Jagers zullen er dan op een gegeven moment ook niet meer zijn om nog schade te bestrijden. Door de ganzenrust mag je van 01 november tot 01 maart niet meer jagen. Wie wil er dan nog veld pachten? Zonder jachtrecht geen jachtakte dus geen jagers meer....

 • J@gertje

  Niet zo somber Leo, dat jachtrecht blijft er wel.
  Ik zal zeker niet weigeren om geen enkele zomergans meer af te schieten maar aan onweidelijke toestanden in het broedseizoen doe ik pertinent niet mee.
  Laten de heren achter het bureau dat maar opknappen.

 • Leo van Malsen

  @J@gertje, Jij zegt het maar ik weet nu al dat er minder animo is bij veel jagers om de soms erg hoge pachten nog te betalen als ze in 2014-2015 weer een nieuw contract af moeten sluiten. De beperkingen op de jacht worden te groot op deze manier voor velen. Ook binnen onze wbe is dat de boventoon onder de leden....

 • J@gertje

  Beste Leo,
  Misschien zorgt dit juist wel voor een ommekeer.
  Als de jager het grootste gedeelte van zijn tijd schadebestrijder voor de grondeigenaar is, moet daar dan nog een hoge jachthuur aan verbonden zijn?
  Gelukkig zijn de boeren in ons jachtveld geen geldwolven.
  Hier betalen we het grootste gedeelte van de jachthuur soms met een haas en met jaarrond schadebestrijding.
  Dat hier veel tijd in gaat zitten zul waarschijnlijk kunnen beamen.
  Die jagers die jagen zien als statussybool en alleen in de herfst de hazen en fazanten weg komen schieten, in ruil voor een fors geldbedrag, die blijven maar lekker thuis.
  Dat zijn namelijk geen jagers.

 • Leo van Malsen

  J@gertje, daarin ben ik het helemaal met jouw eens. Ik 'betaal' de pacht ook met diensten als mollenvangen en een volledige schadebestrijding inclusief de volledige boekhouding van het ontheffing gebruik. Er zijn er ook waar dat anders is geregeld, sommige ervan zijn inderdaad de jaarlijkse hazenknallers. Maar dat geldt ook niet voor allen. Ik ken er ook die de jacht hebben en een afspraak hebben met andere jagers om de schade te bestrijden. De schadebestrijder heeft dan zijn akte op een gastverklaring. Als de pachter eruit stapt kan dat dus niet meer, op alleen schade bestrijding kun je immers geen akte krijgen. Zo zijn er nog wel meer te bedenken.

 • J@gertje

  Leo,
  Ik ben het met je eens.
  In mijn optiek moet je je jachtrecht verdienen door het hele jaar schade te bestrijden.
  Zo heb ik het hier ook geregeld.
  Ik woon midden in het veld en kan de boeren, indien nodig, ieder moment van dienst zijn.
  En daarom zou je m.i. ook een jachtakte moeten kunnen aanvragen op basis van een grondgebruikers verklaring.

 • leo,s vriend

  J@gertje en Leo van Malsen, JUIST! wijze woorden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.