Home

Nieuws 15 reacties

LTO Nederland: 2013 jaar van verandering

Den Haag – In 2013 is er geen ontkomen aan: supermarkten zullen moeten bewegen zodat boeren en tuinders een eerlijke beloning krijgen voor hun producten en verduurzaming.

De tijd van praten en het schetsen van toekomstbeelden is voorbij; de tijd van actie is gekomen. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat benadrukt dat supermarkten geen vijand van de sector zijn. “Ze verkopen onze producten dus daar kan helemaal geen sprake van zijn. Er moeten andere vormen van samenwerking komen zodat uiteindelijk alle schakels wat meer marge kunnen maken. Het is ook essentieel voor de broodnodige verduurzaming, die opnieuw geld en marge kost.”
De landbouw zal actief moeten meeliften op de steeds fellere acties van bijvoorbeeld dierrechtenorganisaties, aldus Maat. Wakker Dier kondigde onlangs haar grootste actie ooit aan, gericht tegen de 'plofkip' van Albert Heijn. “Wakker Dier is geen natuurlijke bondgenoot maar ook deze discussie gaat uiteindelijk over hoe de voedselketen in elkaar zit. Het zou mooi zijn als supermarkten zich aan een gedragscode binden.”
De boerenvoorman krijgt bijval van sectormanager dierlijke sectoren Wilbert Hilkens van ABN Amro, die verwacht dat “de maatschappelijke discussie over de voedselketen zal in 2013 qua hevigheid onovertroffen zal zijn”. Hilkens zegt dat het belangrijk is dat boeren er door actief mee te praten en niet af te weren in slagen geen slachtoffer te worden van een omslag in beleid van supermarkten onder druk van consumentenorganisaties.
Volgens voorzitter Daan van Doorn van het Verbond van Den Bosch is de discussie over megastallen over enkele jaren wel voorbij: de Nederlandse vleessector is dan zo duurzaam dat het geen issue meer zal zijn. Maat waarschuwt voor dit optimisme. “Schets geen horizon zolang de weg er naartoe niet geplaveid is.”
Maat hoopt in 2013 meer leiderschap te zien bij politici. “Nu zie ik leiderschap bij werkgeversorganisaties en belangengroepen, maar echt onvoldoende bij de politiek. Europa heeft leiderschap nodig want de eurocrisis is nog verre van opgelost en 2013 is het jaar van de waarheid wat betreft geloofwaardigheid. Het is ook van het grootste belang dat in februari de Europese budgetten rond komen, waar ik overigens wel vertrouwen in heb. Boeren hebben duidelijkheid over het GLB nodig.”
2013 moet vooral het jaar van de praktijk worden, denkt Maat. “Van het mestdossier – in 2015 moet het echt afgelopen zijn met de dierrechten – tot Natura 2000: de visies weten we nu wel. De sector heeft drie staatssecretarissen in één jaar tijd gehad. Het is tijd voor actie.”

Laatste reacties

 • edzes

  maat is niet slim genoeg om zijn boodschap waar te maken

 • gjh

  MAAT je roept weer hard maar je presteert niets zoals gewoonlijk

 • a.vdijk1

  Vlgs de heer Maat moeten de supermarkten zorgen dat de boeren een eerlijke vergoeding krijgen voor hun duurzame producten. Zijn soevereine consumeneten volgs hem willoze slaven die achter Wakker Dier aan hollen? Grote misrekening! Vb.ten gevolge van de acties van WD tegen plofkippen ging ging de consumptie ervan juist omhoog. Vraag: doet WD deze acties voor de kip of om de eigen werkgelegenheid te beschermen door hiermee het ledental vast te houden?

 • joannes

  a.vdijk1 je legt een verkeerde relatie oorzaak- gevolg met de WD actie en de consumptie van kip stijging. Bij elke economische neergang wordt het goedkopere kippenvlees meer gekocht dan rood vlees. En daarbij het gezondheids aspect, wit vlees is gezonder, opgeteld,wat steeds meer aandacht krijgt, en je kan eigenlijk concluderen dat de WD actie hooguit bewustzijn heeft geresulteerd. Een vervelende afleiding van de eigenlijke ontwikkeling van kippenvlees consumptie!

 • thv@hetnet.nl

  ook zonder het ministerie van landbouw, ik hoor daar niets over. boeren en tuinders wordt wakker??????/

 • politiek

  Beste thv@hetnet.nl

  Ik denk dat men echt wel wakker is. Die alsmaar groter wordende mega-bulk-vlees/melk industrie , gesteund door (nog) te vele agro - belangenbehartigers zal Nederland toch gaan verliezen. Dat bulk-gedoe kan men elders , in het buitenland al veel goedkoper. ! Veel beter kan men de weg inslaan naar eerlijke duurzame agrarische producten waar ( internationaal) vraag naar is.
  Hopenlijk gaat dat LTO-Nederland ook stilletjes aan beseffen . !
  ( of staan die nog ander dwang van die agro-industrie)

 • minasblunders1

  Politiek, daar maken ze zelf deel van uit.

 • jan1966

  Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven

 • gjh

  vraagje ? wanneer gaat hij verstandige taal praten en geen onzin

 • Hans Brasil

  Bij Maat is de wens de vader van de gedachte!! Als ik hoor van bekenden, dat ze gaan uitbreiden van 800 naar 1600 zeugen, terwijl moeders, met 3 jonge kids, in het weekend achter de biertab staat, om toch nog een beetje huishoudgeld te hebben, dan kijk ik niet verwonderd op, als we straks een keer lezen dat ze 'm de ballen in de zak hebben gehouwen! Door de bank worden ze tot uitbreiden gedwongen, omdat dezelfde bank er een enorm belang in heeft dat de grondstoffenprijs voor de vleesverwerkers laag blijft, en dat terwijl de zelfvoorzieningsgraad voor de EU al 118% is. Als puntje bij paaltje komt, zijn die boeren nog slechter af, dan de Polen die ze proberen uit te knijpen.

 • jordi 1455

  politiek
  Duurzaam boeren is onmogelijk in Nederland omdat de overheid ons vaak in de weg zit met o.a het natuurbeleid, stop toch met die groene leugens.
  Ik heb totaal geen vertrouwen in de politiek en jullie hebben het zelf naar gemaakt.

 • boer jos

  Inderdaad Jordi, de overheid zit ons echt heel vaak in de weg, direkt maar vooral indirekt. En maar net doen of het onze eigen schuld is. Maar ja het zal altijd wel zo blijven, dus maar gewoon je best blijven doen.

 • minasblunders1

  Welja, gewoon het hoofd in de schoot leggen. Dan kunnen ze tenminste hun gang gaan. Word wakker man! En ga eens knokken. Die overheid is willens en wetens bezig om de landbouw kapot te maken! En wat doen de boeren.....ze doen hun best!!

 • Jan Struik

  Mensen mensen, wat zeuren jullie op anderen, als je denkt dat jet beter kan LAAT HET DAN ZIEN!

  Net zat ik een interessant artikel te lezen over marketing waar we wellicht wat van kunnen leren:
  http://www.boer-en-co.nl/images/stories/PDFs/FritsKremer_artikel.pdf

 • Tiny1946

  Jan Struik je opmerking moet je bij u houden, een boer weet zeer goed waar hij mee bezig is als hij maar vrijgelaten word, door de overheid,wat heeft de welvaart gebracht in de voorbije jaren De veehouderij, varkens melkvee , pluimvee,als ze bij de overheid een beetje verstand hadden en de genoemde ondernemers de kost lieten verdienen was de werkgelegenheid geen probleem.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.