Home

Nieuws

Kansen in Turkije en Rusland

Berlijn – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ziet kansen voor de Nederlandse agrarische sector in Rusland en Turkije.

Dijksma ziet daar niet alleen kansen voor de export van Nederlandse agrarische producten, maar ook mogelijkheden voor kennis en investeringen.
Dijksma gaat nog dit jaar op bezoek naar deze twee landen, zei ze donderdag in Berlijn, aan de vooravond van de Grüne Woche. Met dit bezoek wil ze een steentje bijdragen aan de bevordering van de export van Nederlandse producten.
Vorig jaar steeg de uitvoer van Nederlandse agrarische producten naar 75,4 miljard euro, aldus Dijksma. Daarvan komt 26 procent voor rekening van Duitsland.
Andersom neemt Nederland voor 9,4 miljard aan Duitse producten uit de landbouw af. De cijfers zijn iets lager dan die deze week door LTO zijn gepubliceerd. Volgens Dijksma is in de meeste sectoren een stijging waar te nemen: bloemen en planten, zuivel, groente en vlees. Nederland heeft de beste handelsbetrekkingen met de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. In Zuid-Duitsland daarentegen is nog een wereld te winnen.
Dijksma opent vandaag de Grüne Woche samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Nederland is al sinds 1953 vertegenwoordigd op de internationale landbouwbeurs en is dit jaar partnerland.
Volgens Dijksma heeft de relatie met Duitsland niet te lijden onder de Nederlandse plannen het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid flink in te perken. Volgens de staatssecretaris zijn beide landen trots op hun boeren en zijn de politieke verhoudingen goed.
Maar sinds het besluit om Nederland partnerland te maken, heeft Den Haag een regeringswissel beleefd. Sindsdien pleit het kabinet voor verlaging van het GLB-budget. Tweede Kamerlid Michiel Servaes (PvdA), partijgenoot van Dijksma, noemde dit eerder een ’topprioriteit’ in het kader van de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting. Duitsland is juist voorstander van behoud van het huidige, ruimere budget.
In het kielzog van Dijksma is ook een grote vertegenwoordiging van de Tweede Kamer naar Berlijn afgereisd. In het Nederlands paviljoen, dat met 1.200 vierkante meter anderhalf keer zo groot is als normaal, tonen bijna dertig bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen hun producten.


Of registreer je om te kunnen reageren.