Home

Nieuws 18 reacties

Kamp wil liever minder uitgeven aan duurzame energie

Den Haag – Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil waar mogelijk minder budget uittrekken voor het behalen van de ambitie om 20 procent van de energie duurzaam te maken in 2020.

Hij wil het budget voor stimulering van duurzame energie via de SDE+-regeling voorlopig nog niet verlagen, maar er zal geen extra geld beschikbaar komen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens ECN en PBL is de ambitie van 16 procent duurzame energie in 2020 met het beschikbare budget ambitieus, maar wel haalbaar. “Ik leg mij desondanks niet neer bij de bedragen die nu zijn geraamd in het Regeerakkoord. Deze bedragen zijn wat mij betreft maximumbedragen en ik ga mij er voor inspannen om de kosten voor stimulering van duurzame energie zo laag mogelijk te houden”, aldus Kamp.

Omdat de SDE+-regeling subsidie geeft over de werkelijk geleverde hoeveelheid duurzame energie, is niet exact duidelijk hoeveel subsidie er uiteindelijk voor de betreffende productie-installatie zal worden uitbetaald. Ook is de subsidie afhankelijk van de energieprijzen.

In de huidige afspraken is in 2013 900 miljoen euro beschikbaar voor de SDE+-regeling. Dit loopt op tot 1,8 miljard euro in 2017 en 3,8 miljard euro in 2020.

Laatste reacties

 • info249

  VVD is de partij van de oude economie ,en heeft niks met duurzaam.

 • Leo van Malsen

  Dan nog is duurzaam een twijfelachtig verhaal. Windmolens bijvoorbeeld leveren voor het winnen van de benodigde grondstoffen, tijdens het produceren en transport, en daarna weer het afbreken zoveel milieuschade op dat de molen tijdens de hele productieve periode dit niet meer kan goedmaken.

  Dan heb ik het in het geval van molens nog maar even niet over de horizonvervuiling.

 • harm59

  horizonvervuiling? wat is dat dan?
  kan je niet meer slapen als daar een windmolen staat?
  wees blij dat het alleen bij ''horizonvervuiling'' blijft en niet dat ze een bio vergister neer zetten naast je huis!

 • Leo van Malsen

  Horizonvervuiling is dat als je ergens gaat staan en rondom je heen gaat tellen en tot meer dan 80 molens komt. En dan willen ze er ook nog meer bij zetten. Dat is de situatie hier.

  En inderdaad, als het hard waait maken die dingen een herrie, daar word je wakker van.

 • jordi 1455

  Ze zeggen dat kernenergie ook duurzaam is maar dat is helemaal niet waar, wat je overhoud als die staven op zijn is radioactief afval dat gevaarlijk is nog ook.

 • info249

  Beste mensen als je geen kennis hebt van windenergie zwijg dan. Wind E is een van de goedkoopste vorm van duurzame energie.Wind E kost bij ons 4,5 eurocent als we de turbine,s in 20 jaar afschrijven.{windturbine heeft in 3 maanden de co2 vermeden die nodig was om hem te produceren en te bouwen incl fundatie}

 • info249

  Om gezeur over subsidie,s te voorkomen de E prijs hier boven is zonder subsidie.

 • bankivahoen

  jordi1455@, daarom is men al in een ver stadium om nieuwe kerncentrales te voeden met thorium wat een veel gunstigere halfwaardetijd heeft als die van uranium en plutonium.Toch is het van groot belang dat het westen grote stappen zet om van fossiele brandstof af te komen,niet alleen vanwege het milieu aspect maar vooral om de eenzijdige geldstroom naar de Arabische wereld zo snel mogelijk te stoppen.Dit loopt al jaren de spuigaten uit wat je onder andere ziet in vele voetbal liga's waar steeds meer clubs in handen komen van duistere geldwolven die baden in oliedollars.Ook financieren zij bewegingen die op zijn zachts gezegd niet veel op hebben met ons als westerlingen.

 • jordi 1455

  bankivahoen

  dat had toevallig vandaag nog gelezen.
  Ze willen het ook proberen met Kernfusie om energie op te wekken.

  olie maatschapijen een vies spelletje. Een man uit Silvolde had een motor uitgevonden die geen fossiele brandstoffen nodig had uitgevonden. een tijd later is die man spoorloos verdwenen en ook de tekeningen en het prototype. meesten gingen vanuit moord in opdracht van de een oliemaatschapij.

 • info104

  Wanneer we in de toekomst proberen te kijken dan zal er wind-zon en bioenergie moeten komen een stijging van de energiebehoefte is er al jaren en dat zal ook niet stoppen en daar is volgens mij grote inspanning voor nodig en vooral vanuit de overheid. Ik ben van mening dat zonne energie de goedkoopste met de minste arbeidsbehoefte zijn werk doet ,dan een windmolen ,daarna de vergisting van restproducten die de maatschappij produceerd van deze groep is maar een beperkte hoeveelheid nodig vanwege de beperkte hoeveelheid rest producten.
  En dat sommige mensen tegen molens zijn vanwege horizonvervuiling kan ik niet volgen ,de auto die ze hebben is ook een zeer grote mischien wel de grootste vervuiler en kunnen die beter vervangen door een fiets ,en als het werk wat ze doen te ver van huis ligt gaan ze maar naar een andere woning dicht bij het werk wonen of zoeken werk dichter bij huis dat was vroeger ook zo. Door die europeese aannemerij verplichtingen komen mensen uit groningen hier werken en gaan mensen vanuit Utrecht naar groningen werken ,de wereld op zijn kop.

 • jordi 1455

  mijn vader heeft zal eerder investeren in zonne-energie dan in windenergie.

 • agratax2

  info249. Weet je wat het kost aan milieu vervuiling in China om de vaste magneten voor de generatoren voor windturbines te maken? Wees blij dat de Chinezen niet kijken op een werknemer meer of minder met kanker en vervroegd sterven en misvormde kinderen. Gebeurde deze fabricage in Nederland dan zouden we geen magneten hebben omdat het afval te radioactief is. De Chinezen mikken deze troep eenvoudig in een modder meer naast de miljoenen stad in de gedachte na ons 'De zondvloed' .
  Dit wetende durf jij Windstroom nog steeds Duurzaam te noemen omdat onze Progressieven dit beweren. zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Neodymium

 • bankivahoen

  Surf ook maar eens over climategate.nl om wat andere verhalen te lezen over windenergie.

 • jordi 1455

  het gekke is nederland wil minder co2 uitstoten maar is een paar jaar geleden met de bouw van 2 kolencentrales begonnen, zover ik weet geeft een steenkoolcentrale de hoogste co2 uitstoot van de beschikbare typen centrales.

 • johannetje

  idd, de grootste blunder van de laatste 10 jaar.

 • agratax2

  jordi 145. De CO2 uitstoot uit en centrale zouden we kunnen opvangen en maar is dit echt nodig of is het hele klimaat verhaal bedacht om de bevolking bang te maken en ons wijs te maken dat we het proces van klimaat verandering kunnen keren, mis we maak genoeg geld in de economie pompen. Dit laatste is niet meer mogelijk nu de bodem onder de enorme palmolie plantages (bio fuel) CO2 fabrieken zijn geworden door verrotting van org. materiaal uit het gesloopte oerwoud en de toendra's meer CO2 en methaan uitstoten dan alle koeien op aarde met elkaar. daar komt bij dat de wereld constant aan verandering onderhavig is en we warme en koude perioden kennen die elkaar afwisselden en waarbij we nooit hebben kunnen hard maken dat het onder invloed van de mens is gebeurd. of zijn er misschien te veel mensen op de aarde om de lucht en het water zuiver te houden??

 • awknop

  Door het zwabberende beleid van de Nederlandse overheid is de Nederlandse windmolenindustrie, die enkele decenia geleden toonaangevend was, om zeep geholpen en wordt het lastig de afgesproken doelen te halen. Het gaat bij duurzame energie niet alleen om de CO2 reduktie maar ook om de afhankelijkheid van de de oliestaten in het midden oosten en de olieindustrie te verminderen en bij kleinschalige opwekking ook de afhankelijkheid van buitenlandse energiegiganten zoal Vattenfal (Nuon) en RWE (Essent) te beperken. Helaas heeft Minister Kamp te weinig visie om dit soort zaken te doorzien. Hij bezuinigt liever de ekonomie kapot dan dat hij de bakens verzet en de werkgelegenheid in deze veelbelovende bedrijfstak stimuleert.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Windenergie is al interessant zonder SDE subsidie
  Een kleinvebruiker die zelf een stukje windpark koopt voor eigen gebruik, krijgt daar stroom uit voor 2 tot 5 cent per kWh.
  Hoeveel energiebelasting Kamp daarvoor eist, bepaalt hoeveel SDE subsidie er nodig is.
  Maar daar zal hij zich niet zo druk om maken, want de SDE subsidie pot wordt gevuld door gezinnen.
  http://www.pakdewind.nl

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.