Home

Nieuws 2140 x bekeken 10 reacties

Kamer wil uitgebreid onderzoek ammoniakemissie

Den Haag – De Tweede Kamer wil een uitgebreid onderzoek naar de emissie van ammoniak. Dat blijkt tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken, de onderdelen landbouw en natuur.

“Het onderzoek van de Wageningen UR over ammoniakemissie is ingeslagen als een bom. Het zorgt voor veel onrust bij boeren. Mocht dit onderzoek juist zijn, dan zou dat kunnen betekenen dat jarenlang beleid is gevoerd op basis van onjuiste aannames”, vindt Helma Lodders (VVD). Ze pleit samen met SGP, Christenunie, PVV en CDA voor verder onderzoek.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil na afloop van het debat nog niet inhoudelijk reageren. “Ik ga proberen de Kamer tevreden te stellen.” Eerder kondigde Dijksma in een brief aan de Kamer al aan dat ze onderzoek zal laten doen naar de emissie van ammoniak.

Tijdens het debat  blijkt een brede meerderheid voor het verbeteren van de marktmacht en de inkomenspositie van de boer. Kamerleden roepen Dijksma op om hierover met de mededingingsautoriteit in gesprek te gaan.

“Het beroep van de boer, tuinder en visserman moet aantrekkelijk zijn en blijven”, vindt CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die net als SGP, VVD en Christenunie een lans breekt voor jonge boeren. De partijen willen dat de steunmaatregel voor jonge agrariërs ook na 2013 wordt voortgezet. VVD vindt dat jonge ondernemers ook moeten nadenken over andere financieringsvormen, zoals kredietunies of crowdfunding.

Over het verduurzamen van de landbouw blijken de meningen verdeeld. Terwijl de linkse partijen, inclusief regeringspartij PvdA, pleiten voor verdere verbeteringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, staat bij CDA, VVD, en SGP het inkomen van de boer voorop.
Het debat wordt donderdag vervolgd.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Trieste vertoning eigenlijk, het beleid wordt gemaakt door lieden die er de ballen verstand van hebben. Vervolgens wordt het gecontroleerd door figuren die er nog minder verstand van hebben. Tja, je kan maar het 'geluk' hebben in een kenniseconomie te leven!

 • Zuperboer

  Crowdfunding het nieuwe toverwoord na duurzaamheid? Wat een tijd van kretologie, zo lost men geen crisis op, daarvoor zijn moedige mensen nodig geen corpsballen.

 • aarthamstra1

  Tuurlijk mooie afleiding. Grote zaken Rabo zaken zoals Libor /euribor/Rabovastgoed/hormonen rabowielerploeg. waar leden en bevolking voor miljarden worden zijn opgelicht is veeeeel te moeilijk/ Beter Herman Wijffels vragen dit te onderzoeken als oud topman van boerenbedrog Rabo. Een ding zijn we samen eens Wijffels weet het als geen ander.

 • Mozes

  Het mestbeleid wordt gemaakt door mensen die er geen verstand van hebben, daarna wordt het gecontroleerd door mensen die er nog minder verstand van hebben en als toppunt wordt het hier op het forum becommentariëerd door minnasblunders1 die er helemaal nul,nul verstand van heeft!

 • gjh

  mozes ik zie dat jij er helemaal niets van begrijp het beleid word gemaakt door mensen die er ook niets van begrijpen. ongelooflijk !!!!!

 • agratax2

  Het mest beleid gebaseerd op 'aannames' zoals de dames en heren zelf toegeven zit vol valkuilen. Maar wat mij meer zorgen baart is het feit dat ze 'aannames' gebruiken als uitgangspunt voor hun beleid en die aannames als waarheid verkopen aan de argeloze burger.

 • minasblunders1

  gjh, Mozes is een trouwe volgeling van de 'kennisdriehoek' (WUR-LTO-EL&I). Daar zijn ze maar wát blij met zo'n kritiekloze volgeling.

 • aarthamstra1

  Mozes#6 ,heeft wel degelijk gelijk Minasbluners1,,gjh . Mozes weet alleen niet dat dat zijn eigen boerenbedrogorganisaties zijn die dit tot stand hebben gebracht. Of zou Mozes denken dat Sharon en haar staf dit hebben bedacht.

 • minasblunders1

  Hamstra, Mozes heeft helemaal geen gelijk. Hij doet me denken aan die Belgische spookrijder; niet hij rijdt de verkeerde kant op, maar die 300 anderen die hij tegen komt. Iedere praktiserende boer weet toch dat het inwerken van mest slecht is voor het bodemleven. Mozes niet. Iedereen met een beetje nuchter boerenverstand weet dat ammoniak niet verzurend werkt. Dit snapt zelfs Mozes. Toch houdt hij vol dat er maatregelen genomen moeten worden. Iedereen met een beetje nuchter verstand weet dat ammoniak niet te meten is, dit gas is nl. altijd een evenwicht aan het zoeken met andere gassen in de lucht. Volslagen onzinnig dus, in alle opzichten, om überhaupt met het ammoniak'probleem' bezig te zijn. Maar dit snapt Mozes dan weer niet.

 • jordi 1455

  Ik hoop dat de schade die de boeren hebben geleden door een mestbeleid dat het verre van goed is krijgen vergoed door de overheid want dit is crimineel.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.