Home

Nieuws 266 x bekeken

Japan past inflatiedoel aan

Tokio - De Japanse centrale bank heeft zijn inflatiedoelstelling verhoogd en gaat voor onbepaalde tijd obligaties opkopen om de economische groei te stimuleren. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De centrale bank streeft ernaar de inflatie zo snel mogelijk op een niveau van 2 procent per jaar te krijgen, om een einde te maken aan de aanhoudende deflatie in het land. In februari vorig jaar werd het inflatiedoel op 1 procent per jaar gezet. De nieuwe premier Shinzo Abe drong tijdens zijn verkiezingscampagne nadrukkelijk aan op een ambitieuzere doelstelling.

De centrale bank gaat daarnaast vanaf januari 2014 maandelijks voor ongeveer 13 biljoen yen (110 miljard euro) obligaties opkopen. Eerder gaf de bank aan dit jaar 101 biljoen yen in de economie te pompen.

Japan kampt al jaren met aanhoudende deflatie, een situatie waarin het gemiddelde prijspeil daalt. Dit schaadt de economische groei onder meer doordat consumenten in afwachting van lagere prijzen hun aankopen uitstellen.

De Bank of Japan is onafhankelijk, maar staat onder grote druk van de nieuwe Japanse regering om een agressiever monetair beleid te voeren. Die wens kan verder tot uiting komen bij de verkiezing van een nieuwe centralebankpresident in april. Algemeen wordt aangenomen dat premier Abe dan iemand kiest die bereid is nog verder te gaan om de Japanse economie te stimuleren.

De centrale bank gaf dinsdag aan het nieuwe inflatiedoel "zo snel mogelijk'' te willen halen. Economen stelden echter dat het moeilijk wordt om er op korte termijn aan te voldoen. "De Bank of Japan zal daarom nog een behoorlijk lange tijd een los beleid voeren'', voorspelde de hoofdeconoom van JPMorgan in Tokio. (ANP/Bloomberg)

Of registreer je om te kunnen reageren.