Home

Nieuws 5161 x bekeken 80 reacties

Jagers en vakbonden gezamenlijk tegen ganzenplan

Doetinchem - Er is onvoldoende draagvlak voor de aanpak van het ganzenprobleem waarover de provincies en zeven organisaties een akkoord hebben bereikt.

Dat schrijven melkveehoudersvakbond NMV, akkerbouwvakbond NAV en de jachtorganisaties NOJG en KNJV in een gezamenlijke brief naar de provincies.

Ze stellen dat de beoogde vermindering van het aantal zomerganzen niet gehaald zal worden. Ook denken ze dat het akkoord niet zal leiden tot een aanvaardbaar niveau van schade aan gras- en akkerland. Ze willen een aanvulling op het akkoord.

De boerenvakbonden vrezen dat boeren buiten de rustgebieden te weinig middelen hebben om hun gewas te beschermen, en dat de schadevergoeding daar te laag is. Ze pleiten daarnaast voor een vergoeding voor de waardevermindering die ze verwachten van de gronden die worden aangewezen als rustgebieden voor overwinterende ganzen.

De jagersorganisaties staan erop dat in de winter geschoten moet kunnen worden. Zonder selectief afschot in de winter, vinden zij, is het onmogelijk om het aantal ganzen genoeg te verminderen. Een ander punt van zorg voor de jagers is dat door de verplichte rust voor ganzen in de winter het jagen op andere diersoorten ook bemoeilijkt wordt. De KNJV stapte anderhalf jaar geleden uit onvrede uit het ganzenoverleg, maar bleef zich steeds loyaal opstellen als aangewezen uitvoerder van een groot deel van het beleid.

Volgens ganzenspecialist Peter van Kempen van de NOJG is de vergoeding van schade in rustgebieden via agrarische natuurverenigingen een truuk van LTO om geld binnen te loodsen. "De ANV's worden immers bestuurd door LTO Projecten." Hij verwacht ook dat de benodigde vergunningen voor het doden van ganzen in natuurgebieden en voor het afschieten van paarvormende grauwe ganzen in de winter, niet zullen worden afgegeven door de provincies. Hij verwacht massaal bezwaar van dierenorganisaties zoals de Faunabescherming.

Laatste reacties

 • somporn

  Een vogel is belangrijker dan een hele boeren familie die zijn inkomen ziet dalen door ongenodigde gasten.
  Natuur is belangrijk,maar de mens staat toch wel bovenaan.
  Ieder normaal mens die bestolen wordt komt in opstand,alleen de boer moet alles maar goed vinden.
  Wanneer gaat het gezonde verstand eens weer in werking bij de gehele NL bevolking.

 • Oosting-Sietsma

  Wat er in opstand komt is de schreeuwende minderheid. Maar omdat ze het hardste schreeuwen wil nog niet zeggen dat ze gelijk hebben. En met het herhalen van steeds dezelfde frasen wordt het ook niet meer gelijk. Maar voor het oplossen van het ganzenprobleem zijn meer oplossingen mogelijk. Echter op het moment als de wakkere diertjes daar aan moeten, zijn ze niet thuis. Ergens over zeiken is leuk, meewerken aan een oplossing is een ander paar mouwen.

 • Leo van Malsen

  @Oosting-Sietsma: Veel meer oplossingen dan de aantallen reduceren zijn er niet voor dit probleem. Of was het gekscherend bedoeld naar de wakkere diertjes?

  In 2015 willen ze weer evalueren en desnoods bijsturen. Dat doen ze al 20 jaar!

 • jordi 1455

  een paar woorden
  afschieten die vervelende beesten.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Oosting-Sietsma

  Leo, het enigste dat deze stuurgroepen kennen is 'reduceren'. En het enigste dat de wakkere diertjes kennen is het woord nee. Over verharding van standpunten gepraat. Alleen maar door elke keer de standpunten te herhalen worden ze niet meer waar. En omdat zij de oplossing niet kennen wil niet zeggen dat deze niet bestaat.


  Weet je hoeveel hobbymatig gehouden ganzen er zijn in dit land? Al die ganzensoorten die worden 'gereduceerd', worden gekocht en verzorgd door deze groep ganzenhouders. Grappig, niet waar? Onze weilanden werken als magneten op de ganzen, zet de magneet even uit en ze trekken verder. Moet je even anders (mogen) mesten, dan kan dat. Ik heb zelf ook ganzen, die laten geen ander ganzen toe in hun domein. If yoy can't beat them....

  Dit zijn maar een paar zaken. We doen regelmatig onderzoek naar meer. Af en toe moet je gewoon even je boerenbrilletje afzetten dan zie je meer oplossingen. Als je weet waar een gans een hekel aan heeft.... Om dat te weten te komen, moet je een tijde ganzen houden en dan kijken waarmee je ze kunt pesten. Genoeg alleen dat mag je dus nooit aan zo'n wakker dier vertellen want die schreeuwt meteen diermishandeling. Wat het niet is maar dat is ze toch nooit uit te leggen. Omdat ze domweg ongehinderd door enige kennis alleen maar moord en brand hoeven te schreeuwen. Net als mijn ganzen.

 • jordi 1455

  antie

  ten eerste
  die ganzen maken tonnen aan geld schade

  ten tweede
  geld in natuur investeren is gelijk aan geld over da balk smijten, het levert niks op en kost alleen geld.

  ten derde.
  de voedselproductie zit al in de gevarenzone en het natuurbeleid drukt het nog veel harder in de gevarenzone.

  ten vierde.
  jij moet je zelf echt een keer na laten kijken.

 • Oosting-Sietsma

  jordi, geld investeren in de natuur is een heel goed idee. Het levert veel meer op dan een paar mooie foto's. Niet alles is te meten in euro's. Maar dan moet je af van die potplantencultuur die wordt gevoerd en door Bleker opnieuw is bevorderd.

  Wat Antie betreft, die was zo vriendelijk mijn stelling te bewijzen waarvoor bij deze mijn dank.

  En wat natuurbeleid aan betreft, of je nu over ganzen of wat anders hebt, het hoeft de boeren niet te bijten. Je moet niet achter elke boom een vijand willen zien. Soms kun je er zelfs goed gebruik van maken door natuur verweiding bijvoorbeeld.

  Vergeet niet dat wij boeren de helft van Nederland zo'n beetje beheren en dat terwijl de steden maar blijven groeien. Steden vol met mensen die geen idee hebben van de boerenproblematiek maar er wel een mening over hebben. Dat gaat knallen, zover is zeker. En dan kun je verharden in oude standpunten of zoeken naar nieuwe wegen. Het verschil tussen staal en rubber zogezegd.

  Je kunt niet tientallen jaren doorgaan op eenzelfde weg. De maatschappij ontwikkeld zich en daarin zul je mee moeten. En of ze nu gelijk hebben of niet, als ze er over gaan stemmen, ben je af.

 • richardkouters1

  laat de vos zijn werk doen dan is de gans zo weg

 • antie

  @richard: geweldige reactie. Zo is het. Volg de weg der ecologie. Als het dan nog steeds misgaat, laat dan deskundigen ingrijpen. Dat zijn in ieder geval GEEN jagers.
  Met dank aan Oosting-Sietsma.
  Jordie: je spelling is dramatisch. Kleuterniveau.

 • boelenham  Als boer heb ik de keuze om de jager in te schakelen om de ganzen te doden.
  Maar ik kan ook verjagen, samen met bijvoorbeeld leden van de vogel- of de dierenbescherming, die altijd zo tegen jagen zijn.
  Vandaar dat ik in een telefoongesprek met mevr. F Kraaienveld-Smit, (een van de bestuursleden van de dierenbescherming), gevraagd hebt ons te helpen,door haar leden in te zetten om de ganzen naar de daarvoor bestemde opvanggebieden te jagen, zodat de jagers de dieren niet hoeven te doden.
  Hierdoor zouden zij (de dieren en vogelbescherming) kunnen tonen dat ze geen salon dierenbeschermers zijn maar daadwerkelijk begaan zijn met de dieren .
  Helaas vond ze dat geen goed plan,omdat de leden daar niet toe genegen waren, zij ze .
  Nu de staatssecretaris de ganzen vogelvrij heeft verklaart , hoop ik dat de dierenbescherming niet het verontwaardigde toontje op gaat zetten ,dat het allemaal een schande is , en dat het een knieval is, voor de plezierjacht .
  Zij kunnen het verschil maken met hun 300.000 leden, maar kiezen er voor aan de zijlijn te blijven roepen dat het anders moet, of zwijgen beschaamt .

  Ik mag concluderen, dat de Dieren- en Vogelbescherming, en haar leden, dus toch“salon”dierenbeschermers zijn .

  Dirk

 • vulp

  als we helemaal op niveau willen praten, laten we dan niet op de reacties van vriend Antie in gaan, veel gekakel, weinig eieren.

 • tyeslemore

  Een plofkip is ook niet mijn ideaalbeeld van hoe dieren moeten opgroeien.
  Dus mensen; eet meer grauwe gans. Die hebben een ideale jeugd gehad.
  Je zou ze haast in het wild gaan fokken, met eendenkooien voor als ze slachtrijp zijn.

 • joannes

  Prima, Oosting-Sietsema en Dirk hoe krijgen we werkelijke alternatieven op de juiste tafel? Wanneer de Dierenbescherming alleen vanachter de geraniums dieren beschermt via de praten, aktiegroepen en politiek, wie kan die ¨vrije vogels¨de weg wijzen naar de ¨recreatie velden¨? Of moet elke boer kosten maken met iets of iemand die met een zakdoek aan een paal loopt te zwaaien in het land? Laten we een beginnen met een onpartijdige te laten kwantificeren wat zo´n legertje ganzen of die 1000 zwanen, van dat ander blok van vandaag opvreten en vuilschijten per uur. Ik denk dat elke particulier de tranen in zijn ogen schieten als die bedragen, voor een paar uur bezoek aan je schone land, bekend worden en individueel zou moeten betalen. Je kan dat niet door een boer laten betalen. het is niet zijn fout dat vruchtbaar land kaalgevreten worden door ¨vrije vogels¨ in een darwinaanse competitie met de boeren. Dus alternatieven: wie van beschermers of gedupeerden weet de weg in de lijn van Dirk en Oosting-Sietsema?

 • Bison

  Gebruiken jullie daar geen geluids kanonnen om die ganzen weg te houden?
  Maar ja,dan landen ze wel bij de buurman.LOL

 • PetervanKempen

  Antie,
  Jij, anoniem,niet met open vizier, geeft op freudiaanse wijze door je reactie aan dat mijn voorspelling klopt dat de door G7 partijen beloofde besluitvorming door anti partijen, waar jij aanhanger van bent, met bezwaarschriften zal worden gefrustreerd.Formeel belooft Vogel Bescherming, met democratische macht bekleed in G7, samen met terreinbeheerders: wij werken mee, en hun 'gewapende tak' zoals Fauna Bescherming, Dierenbescherming, en de PVDD zijn lekker niet gebonden ( zoals eerder al tevoren afgesproken?) en hebben carte blanche?? Over onbetrouwbare basis onder G7 afspraken over beheersingrepen op ganzen binnen natuurgebieden
  gesproken!
  Beterschap

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Bison

  Antie go play on the highway,..rond spitsuur.

 • Oosting-Sietsma

  Als de vos een dier pakt, is dat niet zielig voor een dier. Als een jager dat doet wel? Ik weet hoe een vos dood, zijn methodes zijn soms afschuwelijk. Ik weet ook hoe goede jagers dat doen, snel en effectief. Maar ik weet ook dat er bij de schutterij soms figuren rondlopen die op een meter afstand nog geen koe kunnen raken.

  @Joannes Ken je het verhaal van die gestrande bultrug? Iedereen buitelde over elkaar heen om daar zijn/haar diervriendelijke deskundige gezicht te tonen. Ze wisten het allemaal beter. Niemand mocht er bij want zij wisten hoe het er bij stond. Tot er een baggeraar voorbij kwam die wel even een geultje wilde uitbaggeren zodat het dier kon wegzwemmen. Hij werd aangekeken of ze water zagen branden want dat was de oplossing. Maar dat was niet de bedoeling!

 • zanden

  Sinds wanneer is er een ganzenoverlastprobleem? Juist, ja, sinds de veelkruidige weilanden omgetoverd zijn in eenvormige eiwitrijke raaigrasvelden. Wie hebben die verandering tot stand gebracht? Juist ja. We moeten bij ontstane problemen wel het boompje bij het huisje houden. En niet de oorzaak elders zoeken. Als je de werkelijke bron van een probleem niet aanpakt en onder ogen wilt zien, los je een probleem, welk probleem dan ook, in dit geval de ganzenoverlast, never nooit op.

 • Oosting-Sietsma

  1500 tekens is tekort om te beschrijven wat wij doen. In het kort een paar bevindingen. Om grond te verbeteren doen wij wel eens wat experimentjes. We hebben gemerkt dat ganzen niet vreten als je bijv champignonmest over het land brengt. Ook als je lavameel strooit, blijven ze er af. Het werkt niet altijd en slechts kort en niet elke gans houdt zich eraan.

  Bepaalde types ganzen zijn onverdraagzaam t.o.v. branchegenoten, bijv. brandganzen. Momenteel heb ik geen brandganzen maar volgend jaar start er bij ons een ganzenproject van de Uni Wageningen. Die brengen wat soorten en dan kan ik meer observaties doen. Voor wie meer wil weten, moet maar eens mailen. Ook als je problemen hebt met ganzen willen wij dat graag weten. Zet .nl achter mijn inlognaam en je hebt onze website.

  @Antie met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.

 • joannes

  Precies, @Oosting-Sietsma, ik ken dat verhaal en het is de zoveelste demostratie van ¨Dierenvrienden¨ dat zij meer geïntresseerd zijn in de de aandacht, de publiciteit, de dramatische mediabeelden, hun donaties, de optredens in ¨praat¨ ,meer vermaak, programmas dan die bultrug die uit koers doodziek op het stand lag te sterven. Ze hebben dat arme beest gebruikt voor hun eigen glorie door het zo lang mogelijk te rekken. We praten over menswaardig sterven voor mensen en dat dier moet voor die aandacht niet alleen op het strand belanden maar ook nog dienen in een dramaverhaal van die dieractivisten. Hier zijn geen wetten voor, hier kan men ongebreideld media terrorisme toepassen en via zo´n aanval in hoofden van onschuldige niet direct betrokken en vooral deskundige burgers als een zweer aan het werk voor de volgende verkiezingen en ........ de donaties. Vroeger hadden we alleen salon socialisten maar nu kunnen we daar de zogenaamde salon diervrienden aan toevoegen. Wel beleiden maar een ander de rekening laten betalen.

 • Mozes

  Antie, je vertelt dat je bestuurslid van de KNJV bent geweest. In een andere discussie vertelde je dat je geen jager bent geweest. Hoe wordt iemand die geen jager is bestuurslid van de KNJV?

 • Oosting-Sietsma

  @joannes ff kort want ik moet stallen mesten. Er is een overtreffende trap voor vijanden van het dier.

  Vijand-Doodsvijand-Dierenvriend

  have a nice day

 • Leo van Malsen

  @Antie, Ik dacht dat anti's dat altijd zo laf vinden van jagers als ze een alias hebben? Los daarvan, anti's roepen altijd dat jagers alles hebben uitgeroeid, nu zou het geweer geen methode zijn om te decimeren? Een jaar of wat geleden hebben wij (jagers) de vogelbescherming gevraagd om eens onder hun leden te informeren of zij de schade met zijn allen willen betalen, dan hoeven er geen ganzen te worden geschoten. U raadt het al, men had er niks voor over. Ook hebben wij gevraagd of de vogelbescherming dan aan de leden wilde vragen of zij (zonder geweer) de ganzen willen verjagen bij de boeren, u raadt het al, ook geen animo voor. Dan is er nog de verstoring van de biodiversiteit. De enorme aantallen ganzen in weidevogelbroedgebied zijn mede afhankelijk van de afname van de weidevogelstand! Ook verdwijnen beschermde soorten uit natuurreservaten doordat de ganzen er het water vol kakken, Alterra rapport: Ganzen in natuurreservaten.
  Maar ik vind dat aan een kant ook wel eens handig dat geschreeuw aan de kant. Laatst nog, een anti maakte een hoop trammelant aan de kant van het veld om het wild te verstoren. Was hij me toch mooi even behulpzaam, een haas kwam recht op mij af en belande in het kerstmenu.

 • Leo van Malsen

  @ Oosting-Sietsma, Elke methode die helpt is welkom. Mijn ervaring met de door u geschetste methode is echter dat de gehouden ganzen eerder als levende lokker werken dan als afweermethode.
  Wellicht spelen er nog andere factoren mee....?

 • Leo van Malsen

  @richardkouters1 Een vos is een opportunist met een heel nuttige rol in de natuur, het opruimen van kadavers. Hij zal allereerst voor een makkelijke prooi gaan, de weidevogels of tenminste de nesten van bodembroeders.

 • Leo van Malsen

  @jordi 1455, tonnen schade? In 2018 gaat het naar de 34 miljoen euro!

 • Leo van Malsen

  @Zanden, u hebt zelf dus ook geen dak boven uw hoofd, gebouwd in een gebied waar wellicht ooit ganzen hebben gebroed? U eet dus ook geen brood waarin granen verwerkt worden die wellicht verbouwd zijn op land waar ooit ganzen hebben gefourageerd?

  Het idealisme straalt zo sterk af van al jullie anti opmerkingen dat dit inmiddels echt tegen jullie gaat werken. Mensen zijn namelijk niet achterlijk.

 • Leo van Malsen

  @Oosting-Sietsma, Interessante site dar ga ik even de tijd voor nemen.

  Hoeveel ha omvat jullie bedrijf?

 • Oosting-Sietsma

  Leo, het hangt van de soort ganzen af en hoe je er mee omgaat. Wat ik al zei; een brandgans is een stuk onverdraagzamer dan een parkgans. Een broedende gans is helemaal een Rambo. Niet alle methodes die ik noem zijn effectief, het zijn observaties die verder uitgewerkt zouden moeten worden. Ik geef enkel aan dat er dus andere oplossingen zijn dan tot nu toe bekend of genoemd. Wat een ieder er mee kan moet hij zelf even uitzoeken.

  Wat de rest betreft. In Nederland is geen natuur meer. Wat we hebben is een zorgvuldig beheerd parklandschap. Waarbij je keuzes moet maken tussen afschieten als beheersvorm of laten creperen. De ethische vraagstukken dus zoals we in bijv de Oostvaardersplassen tegen op liepen. Wat we nu doen is ruzie maken over de manier waarop dat park willen inrichten en beheren.

  Het probleem daarbij zijn o.a. de stedelingen. Hebben geen idee waar we het over hebben, maar hebben wel een mening. Gebaseerd op emotie, niet op ratio.

 • sensia

  als de jagers zo graag in de natuur vertoeven, laat ze dan aan nestbeheer doen. preventie dus. jaag ook niet op vossen want dat zijn de enige jagers met rechten. boeren laat de koeien weer in de wei lopen, een bezet weiland is niet aantrekkelijk voor overvliegende hongerige ganzen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Leo van Malsen

  Qsensia, TBO's werek niet mee aan het nestbeheer al zouden jagers dat willen.

  Niet jagen op vosen betekent dat hun populatie ook uit balans groeit. Een vos hoort erbij absoluut. maar wel in normale aantallen.

  En hier spreekt u zichzelf tegen: boeren laat de koeien weer in de wei lopen, een bezet weiland is niet aantrekkelijk voor overvliegende hongerige ganzen. Moeten de de koeien nu naar binnen omdat de ganzen er moeten kunnen eten? Of moeten de koeien naar buiten omdat dit beter is voor de koeien? Maar dan is het weiland dus bezet....

 • Farmer NL

  Ik volg alle reacties en zie een duidelijke 2 spalt bij alle onderwerpen, op zich prima, alleen wel erg zwart wit allemaal. En dat wat het onderwerp ook is een aantal lieden alles weer terug probeert te brengen op een compleet andere discussie, laat ons hier allemaal eens mee stoppen en per artikel en onderwerop op dat artikel en onderwerp inhoudelijk reageren. Als dit niet gebeurt is het hele reageren op artikelen ten dode opgeschreven en kan naar mijn mening maar beter verdwijnen.
  Wat mij wel mateloos stoort is dat op een site van wakkerdier en andere soortgelijke groeperingen je nergens via een gastenboek of zo kunt reageren. Het enigste is een reactie formulier dat je kunt sturen waarin je aangeeft dat je het ergens niet mee eens bent. Volgens mij zijn ze toch wel erg bang dat er iets op de site komt te staan wat niet in hun straatje past. Zelfde zie je met hun nieuwsberichten die ze van andere media doorgeven, alles gekleurd naar eigen goeddunken.

 • Larkens

  Mensen, Wakker Dier houdt zich helemaal niet bezig met (wilde) ganzenoverlast maar zet zich in voor betere dierenwelzijn in de vee-industrie. Hetzelfde waar Oosting-Sietsma zich ook mee bezig houdt. Leuke site overigens, positieve ontwikkelingen.
  T.a.v. ganzen houdt Wakker Dier zich alleen bezig met het afschaffen van import en verkoop van foie gras in Nederland.

 • Mozes

  Ik heb mij laten vertellen dat Marianne Thieme haar Twitteraccount blokkeert voor iedereen die ook maar eenmaal kritisch reageert.
  Dat sites van dieractivisten niet toegangkelijk zijn voor directe reacties zoals de agrarische sites wel zijn is niet alleen om kritische reacties buiten te houden. De belangrijkste reden is het verborgen houden van het schandaal van hun eigen achterban. Kijk maar eens naar de reacties van antie. Als de sites van dieractivisten open zijn hebben ze een niet te stoppen toestroom van de meest schandalige reacties. Ook reacties die alle wettelijke grenzen te buiten gaan zoals bedreigingen. In het belang van hun eigen aanzien moet dit onder de pet worden gehouden.

 • jordi 1455

  mozes

  eigenlijk is het een teken van zwakte.
  die thieme moeten ze gewoon voor gek verklaren.

  antie
  ik schrijf gewoon ABN
  Jij denkt dat jagen alleen dieren vermoorden is maar daar sla jij de plank helemaal mis. jagen is heel wat anders het is ook iets samen doen en daarna lekker bij een vuurtje een borrel drinken.
  Je weet niet dat jagen in het bloed van mensen zit, kijk maar ver in het verleden. zo'n 5000 jaar geleden was er nauwelijks landbouw.

  en 1 ding bemoei niet met zaken waar je geen verstand van hebt.

 • Larkens

  @Mozes, dit is onnodige zwartmakerij. De Partij voor de Dieren heeft hierin geen ander beleid dan andere politieke partijen. En voor de meeste organisaties is het practisch gewoon onhandig om reacties toe te staan omdat je altijd het risico loopt op onwenste content op je site. Boerderij is een opinieblad. Dat is een verschil. Hierbij gaan het juist over verschillende meningen.

  @FarmerNL: wat is nu jouw inhoudelijke input op het onderwerp? Want jij begon met het afwijken van het uiteindelijke onderwerp (waar je zo tegen was...).

  Ik sluit me aan bij @Zanden en het stoppen met de jacht op vossen. Dit op basis van publicaties van specialisten (SOVON): 'Onderzoek in verschillende andere gebieden in het land heeft aangetoond dat het omzet­ten van agrarisch grasland naar natuurlijker grasland met struweelvorming een sterk negatief effect heeft op de overleving van kuikens van Grauwe Ganzen. Tevens is de invloed die vossen op ganzenpopulaties kunnen hebben niet uit te vlakken (Voslamber & Van Turnhout 2008).'

 • Oosting-Sietsma

  Beste mensen, laten we ophouden elkaar voor rotte vis uit te maken, daar los je geen enkel probleem mee op. Omdat je het met die ander niet eens, wil niet zeggen dat die nu meteen de dokter hoeft op te zoeken of zoals Antie graag wil, de loop tegen je hoofd te zetten. Als we iedereen met een afwijkende mening zouden neerknallen, werd het akelig stil in Nederland.

  Voor elk argument is een tegenargument te verzinnen. Dat weet iedere vergadertijger. Maar of je daarmee het probleem oplost is nog maar de vraag. Nederland is een groot park en we hebben ruzie omdat we het niet eens zijn over de manier hoe we dat zouden moeten beheren. Wat mij daarbij opvalt is dat de mensen in het veld (voornamelijk de jagers) het moeten opnemen tegen vergadertijgers en daarbij afgeleid worden door wat Leo de anti brigade noemt. Met de boeren een beetje machteloos aan de kant toekijkend. (iedereen praat altijd over de boeren, weinig mét de boeren)

  Je zult er toch met zijn allen moeten uitkomen. Zolang we democratisch blijven dan toch:-)

 • joannes

  @Larkens, waarom zo geagiteerd reageren op @Mozes en @FarmNL? Als kanaal voor vooral emotionele politiek van ongefundeerd, of.... in iedergeval eenzijdig onderzocht, dierenleed, zou je toch moeten weten hoe Mozes zich voelt als hij, bedreigt in zijn persoonlijk inkomen, dezelfde invloed in WD omgeving claimt op informatie en het denken van hun leden. Direct naar omgangsregels refereren is natuurlijk weer een truck om deze reageerders te diskwalificeren op inhoud en gedrag waar je ¨je eigen¨ ¨dierenleed¨ aktivisten op de site en elders tolereert of zelfs aanmoedigd, zoals in het geval van @Zanden. Je meet als zoveel keer weer met 2 maten! Om dan ook nog inhoudelijk te reageren, deze @Zanden, die de verloren ¨diverse kruiden velden¨ terug wenst, stelt dus daarmee gewoon voor dat het intensieve gebruik van cultuurgrond moet worden terug gedraait! Iets wat alleen mogelijk is wanneer een nobele overheid of investeerder de grond tegen huidige waarde zou overnemen omdat die boer absoluut het benodige rendement niet kan realiseren met die kruidenveldjes. Een boer begrijpt dit direct en wordt emotioneel, het dan ook een bewuste provocatie, en misbruik van de site vrijheden, nb een agrische site, van @Zanden. Een ¨vrije vogel¨die ¨belangenloos¨ op deze site even boeren bedreigt met ideeën die zomaar, zo leert de geschiedenis, overgenomen kunnen worden door WD. Je reactie is huichelachtig Larkens!

 • Leo van Malsen

  Doordat nu ook NMV en NVA zich laten horen blijkt wel dat de draagtkracht voor de G7-plannen niet zo groot is als dat ze zelf wel hebben willlen doen geloven.

  Zou er een nieuw accoord komen?

  @Oosting-Sietsma, zoals zojuist in onze persoonlijke correspondentie genoemd denk ik niet dat het probleem opgelost kan worden door het veld te laten 'bewaken' door eigen gehouden ganzen. In een kleinschalige bedrijfsvoering wellicht, maar niet op een bedrijf met, laten we zeggen, 30-40 ha. Dan is er nog de soortenkwestie, los van het efit dat je niet alle ganzensoorten mag houden, brandganzen brengen juist meer schade dan kollen omdat ze het gras korter en desnoods met wortel en al opnemen. Als je dan brandganzen inzet om andere soorten te weren zullen ze n og wel de aantrekkende factor hebben op hun soort genoten....

 • Leo van Malsen

  Doordat nu ook NMV en NVA zich laten horen blijkt wel dat de draagtkracht voor de G7-plannen niet zo groot is als dat ze zelf wel hebben willlen doen geloven.

  Zou er een nieuw accoord komen?

  @Oosting-Sietsma, zoals zojuist in onze persoonlijke correspondentie genoemd denk ik niet dat het probleem opgelost kan worden door het veld te laten 'bewaken' door eigen gehouden ganzen. In een kleinschalige bedrijfsvoering wellicht, maar niet op een bedrijf met, laten we zeggen, 30-40 ha. Dan is er nog de soortenkwestie, los van het efit dat je niet alle ganzensoorten mag houden, brandganzen brengen juist meer schade dan kollen omdat ze het gras korter en desnoods met wortel en al opnemen. Als je dan brandganzen inzet om andere soorten te weren zullen ze n og wel de aantrekkende factor hebben op hun soort genoten....

  Voor de antie's onder ons: Check jachtargumenten.nl eens....

 • Oosting-Sietsma

  Hey Leo, gezopen? Je praat dubbel:-) Nee uiteraard gaat het niet werken om 40 ha te 'bewaken' met andere ganzen. Ik ben er trouwens wel achter wat het verschil is tussen bewaken en uitnodigen. Ik heb 2 'parkganzen' die ik in 1e instantie achter de hekkes had. Dan gaan ze dus 'bewaken'. Nu zitten ze achterop in de semi natuur en als er nu andere ganzen landen vinden ze dat schijnbaar wel gezellig. Dus idd, dat zal niet werken. Maar als je weet dat ganzen andere ganzen aantrekken, is dat dus ook weer een gegeven waar je gebruik van kunt maken. Hoe dan ook, het zijn wat ik zeg; waarnemingen. En als wij als mensen zo slim zijn als we denken, moeten we daar gebruik van weten te maken...


  Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als de vos. Alleen als er te veel van zijn, zullen ze zich aan de ganzen wagen. Is de veldbezetting enigszins normaal, dan zal zelfs het 'negatieve effect' op mijn kippen uitblijven. Een hongerige vos uitzetten op jouw 40 ha is moeilijk, die zal zich niet makkelijk laten sturen en zich beperken tot een ganzendieet. Dit soort zaken moet je dan ook niet zien als oplossingen maar als puzzelstukjes van de natuur die mogelijk nog ergens gaan passen.

  Je zult een pakket maatregelen moeten treffen in zowel de beheersfunctie als wel aan de oorzaak iets proberen te doen. En ik kan je enkel vertellen wat ik zie, de oplossing is een ander paar mouwen.

 • mvisser

  Als sr. communicatieadviseur van LTO Nederland wil ik mij niet mengen in de discussie over het wel of niet bestrijden van ganzen. Wij zijn mede-ondertekenaar van het G7 akkoord. Wel wil ik de beschuldiging door de heer Van Kempen weerpsreken dat we met de vergoeding van schade in rustgebieden door de agrarische natuurverenigingen (anv) geld binnen loodsen. De betaling op deze manier is op verzoek van de provincies. Het beperkt de bemoeienis van de Dienst Regelingen en daarmee de overheadkosten. De anv's ontvangen een totaalbedrag voor de in dat gebied opgetreden schade. Die betalen zij door aan hun leden. Of en zo ja hoeveel daarvan wordt ingehouden voor de geleverde inspanningen, is aan de anv's en hun leden. Er is dus geen sprake van oneigenlijk gebruik, maar beperking van overheadkosten om het geld te krijgen waar het hoort; bij de ondernemer die schade lijdt.

 • agratax2

  Waarom importeren we geen natuurlijke vijanden van de ganzen met als opdracht geniet van de ganzenjacht en gaat heen en vermenigvuldigt u. Dan hoeven wij mensen de ganzen stand niet te reguleren via democratisch bevochten toestemming maar doet de natuur zijn werk. Zijn ook de dieren vriendjes gelukkig.

 • Leo van Malsen

  @Oosting-Sietsma, HA ja, dat zou je bijna zeggen. Soms heb je dat met dingen waar je niet helemaal handig in bent. Maar beter dubbel inhoudelijk dan 1 keer....

  Ja, dan kun je gebruik maken van ganzen om ze ergens naatoe te lokken. De gebieden van de TBO's in bijvoorbeeld. Maar daar zijn dan weer teveel ganzen voor om ze daar allemaal te voorzien van een dis.

  Verder zijn we het eens hoor, kijken naar andere mogelijkheden. Maar ondertussen, na 20 jaar praten over het probleem, ook wat gaan doen.

 • Leo van Malsen

  @agratax1, ale keren dat de mens dieren heeft ge-(her)introduceerd blijkt dit op een ramp uit te lopen. Kijk maar naar de kersverse ontdekkingen rond de populatie bevers. Voor je het weet moet je ook voor hen natuurlijke vijanden gaan invliegen.

  Dan kom je uiteindelijk uit bij wolven en beren om dat cirkeltje rond te maken. Ik weet niet welke schade een boer liever heeft, aan gewas of aan zijn vee.... En wolven en beren in Nederland lijkt me behalve onhaalbaar ook zeer dieronvriendelijk binnen ons snelwegstelsel....

 • Oosting-Sietsma

  Een wolf heeft een actieradius van ca 60 km per dag. Gaat hem niet worden. Zelfs de Veluwe beschouwt zo'n dier nog als een achtertuintje. We hebben al genoeg wild geïmporteerd dat hier eigenlijk niet thuishoort.

  Wat we hebben gedaan is Nederland omtoveren tot een plaatje van Anton Pieck. Met de koeien van Koekkoek en de stier van Potter als decoratief wensbeeld voor die Heile Welt. Nederland is af, er hoeft alleen nog maar een dak op. Met een wildstand die redelijk in evenwicht is, dankzij o.a. het beheer van jagers.

  Maar met afschieten los je het probleem niet op, je beheerst het enkel. Maar goed, daar praten we ook over; beheer. Wil je het probleem oplossen moet je onderzoek doen. Dat kost geld en ik denk niet dat onze dierenvriendjes daar voor gaan betalen. Ergens tegenaan schoppen kost niks, bijdragen aan oplossingen wel. Want ff collecteren om iedere burger 2 euro te laten bijdragen om boeren te compenseren gaat hem niet worden. We zijn geen boer geworden om te moeten leven van vergoedingen. Dan vragen we wel een uitkering aan.

 • Leo van Malsen

  Eens.

  Wat die weerstand betreft van onze antie's. Ik snap dat slechts ten dele. Als je zelf nooit een dier hebt gedood om het op te eten zal dat ook heus wel een raar gezicht zijn, ik weet het niet, ben er (gelukkig) mee opgegroeid.

  Maar de dierenvriendjes zijn zo voor scharrelvlees. Weg plofkip, we willen meer ruimte en zo voor de kippen. Kan ik me ook nog wel in vinden.

  Maar dan willen we een stukje scharrelvlees benutten, om het on topic te houden gans, en dan mag het weer niet want dat is dan ook weer zielig.

  Eigenlijk willen wakker dier en al die andere clubjes helemaal geen vlees, vis of gevogelte op tafel, dat blijkt hier wel uit. En wat hen betreft laat elke boer zijn bedrijf achter, kunnen er mooi steenmarters in gaan wonen. Plaats maken voor de natuur, dat is hun motto. Zelf daarbij natuurlijk wel genoeglijk onder een dak bij de haard zitten, met een PC om te kunnen razen en tieren en een ander hun wil op proberen te leggen.

  Respectloos eigenlijk.

 • joannes

  En wat als er nu eens eens een particlier bedrijf als de ¨roofvogel houderij bij vliegvelden¨ zijn assortiment van diensten uitbreidt en naast de gebieden indentificeert, die bewaakt en uit die eventuele huidige schade pot wordt betaaldt voor preventie. Het kunnen lokaal opgeleide personen zijn die kunnen trainen met een of enkele van hun ¨werknemers¨, roofvogels in de vrije natuur, mogelijk begeleid door een paar flinke waakhonden die gedisciplineerd het terrein, gebied verdedigen over gedefinieerde looppaden tegen de overpopulatie van ganzen en zwanen die ¨dachten¨ luilekkerland gevonden te hebben in het Nederland van de ¨natuur¨ managers achter het bureau in ..... Den Haag die denken te weten, wat goed is voor het ¨natuurpark¨ in woording: Het Platte land van Nederland met als enigste populatie zich massaal kostbare cultuur grond toeeigenende Ganzen en de prachtige witte (KLM) zwanen!

 • Gijs Gans

  heer visser niet liegen lto heeft wel degelijk dealtje gesloten over 130 % en niet op verzoek van provincies heb wel mails liggen hoe het tot stand is gekomen. zullen we alles eens op internet zetten van lto is Heer SCHenk denk ik niet zo blij mee eigenbelang van friese pff houders over vergoedingen was belangrijker dan het werkelijk probleem oplossen namelijk het TERUGBRENGEN VAN AANTALLEN GANZEN IEDEREEN HEEFT HET MAAR OVER GELD BIJ lto maar niet over het probleem

 • Oosting-Sietsma

  Leo, denk aan je hart man. Neem een pilletje, wordt je chemisch vrolijk van. Je laat je op je hart trappen door mensen die als een discussie niet naar hun hand kunnen zetten, op de persoon gaan spelen. Ik ken een hele rits van dat soort mensen die graag hun vetes persoonlijk met je willen uitvechten. Liefst publiekelijk. Dat je er moe van wordt ligt voor de hand maar je moet er niet moedeloos van worden.

  Dieren is emotie, zelfs ganzen. Voor het beheer van dieren is echter kennis nodig, dat is ratio. Dan moet je keuzes maken, moeilijke keuzes en dat staat emotie niet toe. Youpie van 't Hek noemde het eens de zweefteven van deze maatschappij. Vond ik wel een goeie.

  Iedereen wil eieren uit de Rondeelstallen maar niemand wil ze betalen. Men wil echter wel bepalen hoe je kippen moet houden. Mijn motto is dan; eerst betalen, dan bepalen. Wakkere diertjes keren dat principe om.

 • Leo van Malsen

  Ik last van mijn hart? Nee hoor, dat laat ik aan andere drukte makers over :-)

  @joannes, Schiphol is wel een verhaal apart. daar gaat het met name om luchtverkeersveiligheid. Ik weet niet genoeg van de situatie ter plaatse om er helemaal inhoudelijk een mening over te hebben maar:
  Er lopen al valkeniers rond. Jagers mogen er ook meer dan in de rest van Nederland, worden zelf ervoor betaald.
  Maar met die honden, dat werkt niet. Ik heb zelf deelgenomen aan de begeleidingscommissie van de pilot: Ganzen verjagen met Border Colli's. Ik zeg erbij dat was om schade aan gras te voorkomen. De uitslag: Ganzen laten zich slechts kort verjagen door honden en hebben door constante verjaging meer honger. Gevolg: Nog meer schade. Het volledige rapport staat wel op de site van het faunafonds.

 • jordi 1455

  @ Leo

  Ganzen zijn net kraaien, vervelende beesten en nog beschermt ook.

 • leo,s vriend

  Oh ja, Wat het vossen argument betreft: In de ovp worden vossen geen strobreed in de weg gelegd en kunnen ze naar hartelust gansjes vreten( al jaren) En waar denk je dat de ganzenexplosie begonnen is? juist

 • J@gertje

  De dierenbeschermers verkondigen al jaren dat de ganzen in Nederland bijna uitgestorven waren door overbejaging.
  Aan de andere kant verkondigen diezelfde dierenbeschermers dat het afschieten van ganzen voor een z.g.n. 'reproductie prikkel' zorgt, met als gevolg nog meer ganzen.
  Hiermee spreken ze zichzelf radicaal tegen.
  Maar als je in staat bent d.m.v. overbejaging een ganzenpopulatie bijna uit te roeien dan kun je met een goed beheersplan het aantal ganzen tot een aanvaardbaar aantal terug brengen.

 • J@gertje

  mts.menkhorst,
  Dat vossenverhaal heeft al dezelfde dubbele bodem.
  Enkele jaren geleden verkondigde de Faunabescherming nog dat vossen hoofdzakelijk leven van torretjes, wormen, muizen, aas en wilde vruchten.
  Slechts 10% van de prooi van vossen zou bestaan uit konijnen, hazen en weidevogels.
  Dit verhaaltje kwam hen destijds het beste uit omdat de vos in die tijd het gehele jaar weer afgeschoten mocht worden
  Nu kan volgens diezelfde club de vos in één keer de ganzenpopulatie afdoende reduceren.
  Het vreemde is echter dat op de plekken waar de vos tot een plaag is geworden de ganzenstand alleen maar is blijven uitdijen.

 • Oosting-Sietsma

  @J@gertje Zet 10 wetenschappers aan 1 tafel en je krijgt 11 meningen. Elk rapport wat ik krijg te lezen heeft de kleur van de bril van de opsteller. M.a.w. ik lees veel wensdromen van rapporteurs onder de noemer verslag, rapport e.a. weidse titels.

  De vos als ganzenbestrijder is er eentje van het kaliber Gebr. Grimm. Tenzij je hongerige vossen hebt met jongen, die pakken alles. En hongerige vossen krijg je als er teveel binnen 1 leefgebied zitten. Die kun je ganzen gaan voeren maar dan krijg je dus te veel vossen. En vossen eten niet enkel domme gansjes maar ook weidevogels (en mijn kippen). En ik hoorde vandaag dat de stand van de weidevogels weer achteruit aan het lopen is. Meneer de Vos weer bezig misschien? Of toch het effect vanwege het stoppen van subsidies voor dit soort vogels?

  De overflow aan ganzen duidt op een verstoring ergens in het ecosysteem. Want die grazige weiden waren er al tijden. En de koeien die er ooit liepen staan ook al tijden op stal. Duzzz....

 • J@gertje

  @Oosting-Sietsma,
  Zet 10 mensen aan tafel die zich wetenschapper noemen en je krijgt 100 verschillende meningen.
  Ze wringen zich immers in allerlei bochten om toch maar hun gelijk te halen.
  De overflow aan ganzen is ontstaan toen deze zonodig beschermd moesten worden.
  En dat is nu ruim 10 jaar gaande, en daar plukken we nu de vruchten van.
  Helaas zijn het wel heel z(d)ure vruchten geworden.

  Met vriendelijke groet,
  J@gertje

 • Oosting-Sietsma

  Ik zou daar wel eens onderzoek van willen zien. Ik geloof er niet in dat het enkel aan de bescherming ligt. Het is waar dat de koeien uit de weides zijn verdwenen. Het effect daarvan op het weideleven is volgens mij nog nooit onderzocht. Dan de ganzenpopulatie in verhouding met de overige wildstand. Heeft het bijv. geleid tot een toename van o.a. de vossen. En dan de subsidiestromen die zijn stilgelegd. De effecten van die potplantencultuur van natuurbeheer op de wildstand. Er zijn zoveel factoren mogelijk dat ik het tekort door de bocht vind gaan om 1 oorzaak aan te wijzen.

  En dan de wetenschap. Het is nooit zo dat de natuur het ene zegt en de wetenschap het andere. Maar het is wel zo dat een wetenschapper die op de loonlijst van een farmaceut staat een ander verhaal zal vertellen dan die van een onafhankelijk onderzoeker. Terwijl ze toch hetzelfde onderzoeken. Dat kun je domweg al voor elkaar krijgen door de factoren te manipuleren. Zolang niemand het onderzoek naloopt EN de factor vindt....

  Wetenschap is vaak niet meer dan een opsomming van de kennis op dat moment. Morgen kan alles anders zijn. Dus als jij een stelling wilt bewijzen, zoek je gewoon het onderzoek erbij dat je het beste uitkomt. En daar zijn de wakkere diertjes e.a. vergadertijgers meester in.

  Het is hetzelfde systeem als die gruwelijke foto's die ze soms verzamelen. Momentopnames, veelal van incidenten, gepresenteerd als regel. M.a.w. hoe manipuleer ik de massa.

 • Farmer NL

  Zo nu tijd voor het echte leven, in Belgie doen ze daar nog aan.
  www.schoonsteboerin.be
  Zaterdag avond is de verkiezing, stemmen kan ook via de facebook pagina van de dames.

 • Leo van Malsen

  @mvisser: Wilt u ontkennen dat de ANV's hangen onder de tak van Boer en Natuur die weer onder de LTO Projekten thuis hoort?

  Wilt u ontkennen dat de 130 % vergoeding voor schade in rustgebieden hoger is omdat er een substantieel deel aan de ANV's moet worden afgedragen?

  Wilt u ontkennen dat er middels de GAK's, gevormd door vertegenwoordigers van de G7, waaronder LTO, een extra te betalen bestuurslaag wordt gecreeerd? • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jordi 1455

  antie als jij zo tegen dat jagen bent, betaal jij dan alle schade?

 • Leo van Malsen

  @Antie: Jordie heeft tenminste iets inhoudelijks te vertellen, daar kunnen we jou (u is te veel eer) niet van beschuldigen.

  Heel vreemd ook dat dergelijk volk op een site als deze wordt toegelaten. Als je het mij vraagt zou men je eens moeten nakijken, voor je het weet ben je een 2e Folkert van der G.

  Wees een vent en maak jezelf eerst eens bekend, SK!

 • Leo van Malsen

  @jordi 1455; Dat is het probleem ook met deze gasten, ze doen alles anoniem en in het donker. Zijn dus niet op hun uitlatingen ter verantwoording te roepen. Wij worden daarentegen zo gevonden door een ieder die wel even het fijne wil weten van de dingen die we zeggen/schrijven.
  Ik ben al bedreigd door van die gekken, ze weten waar ik woon. Nou, dat is geen probleem, hier staat de koffie altijd klaar.

 • jordi 1455

  @ Leo mijn vader zij altijd; Er lopen meer gekken buiten het gekkenhuis dan dat er in het gekkenhuis zit. die dierenactievisten zinken als maar dieper, dieper en dieper. ik zeg gewoon jagen voordat dit probleem zich uitbreid naar andere gebieden van het land en naar Duitsland.

 • W Geverink

  Helemaal eens met antie. Er dient een perfecte schade regeling te komen voor boeren. Echter het valt me tegen dat jij van de boeren verwacht dat die de eieren gaan prikken van de buiten hun schuld gigantisch uit de hand gelopen ganzenpopulatie. Laat geen jagers toe bla bla, niet te vertrouwen bla bla. Ok jouw mening. Maar dan mis ik: Wij van de vogelbescherming zullen in ploegendienst zorgen dat de legsels niet uitkomen zodat de boer van een voor een persoon onmogelijke opgave bespaard blijft, en de overlast niet groter wordt dan die al is.

 • joannes

  Het probleem is dat deze Antie´s alleen maar beperkingen roepen en verwensingen uiten. ZIj denken met roepen en bluffen de wereld te kunnen regelen en veranderen. wat al eeuwen tot in de genen verankerd ligt. Bij mens én Dier! Dat is de keerzijde van, je iets voor kunnen stellen, maar niet behoeven te toetsen in de praktijk.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Beste reageerders,
  reageer inhoudelijk en houd het netjes! Schelden, kleineren, stigmatiseren en zeker bedreigen van personen of groepen zijn niet toegestaan op Boerderij.nl.

 • antie

  Heel raar dat mijn laatste twee reacties zijn verwijderd. Stond niets schokkends of verkeerds in. Is boerderij dan toch alleen voor meningen tegen natuur??

 • jan10

  Die andere blijkbaar wel!

 • Beheerder
  Redactie

  @ Antie #75
  In #72 stonden 3 persoonlijke aanvallen op Jordi en 3 aanvallende opmerkingen over de beroepsgroep jagers
  In #73 was de (wellicht grappig bedoelde) opmerking in de richting van de geinterviewde in het artikel de reden.

 • mvisser

  @Leo van Malsen
  Beste heer Van Malsen,
  Ja, ik wil ontkennen dat Boer en Natuur, een koepel van een aantal anv's, hangt onder Projecten LTO Noord. Het is een zelfstandige organisatie.
  Zoals ik ook in mijn eerste reactie aangaf, mogen anv's een vergoeding rekenen voor de afhandeling van de schade's. Daar zijn vanuit Brussel regels aan verbonden. Dat is zeker niet de volledige 30%. Die extra 30% wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het toekennen van extra vergoedingen bij buitengewone schade.
  Ja, ik ontken dat de GAK's een extra bestuurslaag vormen. De GAK's zijn niet meer of minder dan uitvoeringsafspraken die de partijen met elkaar maken. De uitvoering ligt bij de betrokken partijen. In een aantal gevallen bijvoorbeeld bij de FBE's die niet bij de FBE aangesloten G7-partijen bij de uitvoering betrekken.

 • Leo van Malsen

  @mvisser, Boer en natuur zit in hetzelfde gebouw als LTO Projekten Noord, er is een heel nauwe samenwerking, de oprichting is zelfs op initiatief geweest van en met LTO Projekten, alleen staat het niet onder dezelfde holding ingeschreven. In dat opzicht hebt u gelijk, het is alleen wel linker vestzak, rechtervestzak.

  Zeker niet de volle 30%, hoeveel wel? En wat is de opinie van LTO inzake de rechtsongelijkheid van boer A die, volgens u richting, 130% gaat ontvangen en zijn buurman die het op hetzelfde gewas met 95% moet gaan doen?

  Dus u zegt dat de GAK's, kosteloos en op vrijwillige basis zitting gaan nemen in de al bestaande FBE-bestuurslaag?

 • jordi 1455

  liever geen schade dan een vergoeding.
  liever voorkomen dan helen.

Laad alle reacties (76)

Of registreer je om te kunnen reageren.