Home

Nieuws 1416 x bekeken

Keuringsdienst zwakt vondst paardenvlees af

Dublin – De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI erkent dat in negen van de tien hamburgers die paardenvlees leken te bevatten de hoeveelheid paarden-DNA slechts van een uiterst laag niveau was.

Dat betekent dat de betrokken vleesbedrijven geen paardenvleesproducten hebben verwerkt maar dat sprake moet zijn van kruisvervuiling. Van het enige monster dat een hoger percentage paardenvlees – 29 procent – leek te bevatten wordt nu de herkomst nagegaan om te kijken of daar een verklaring voor te vinden is.

Dat stelt de FSAI in een uitgebreide verklaring. De Ierse dienst heeft vorige week de NVWA om medewerking verzocht omdat het spoor van het gewraakte ingrediënt naar ons land of Spanje leidt. Het horseburger-schandaal heeft veel ophef veroorzaakt in Ierland en Groot-Brittannië en daar ook geleid tot het door de winkels verwijderen van meer dan tien miljoen hamburgers uit de diepvries.

Uit de nadere verklaring van de Ieren blijkt nu dat het – op één uitzondering na – om minieme sporen van paarden-DNA gaat die alleen door toepassing van de modernste technologieën tevoorschijn zijn gekomen. "Om de veiligheid, puurheid, integriteit en authenticiteit van het voedsel dat we eten te controleren, gebruiken zowel de producenten als de toezichthouders laboratoriumanalyses. De daarbij beschikbare methoden lopen uiteen van uiterst simpel tot zeer vooruitstrevend. Het bereik, de snelheid, accuraatheid en betrouwbaarheid van de testen ontwikkelen en verbeteren voortdurend zodat we nu niet alleen uiterst kleine hoeveelheid chemisch en biologisch materiaal kunnen opsporen maar ook kunnen kwantificeren. Zo zijn metingen van niveaus als 1 deel per miljoen, per miljard of per triljoen tegenwoordig gebruikelijk.’’ De vondst van paarden-DNA maakt het desalniettemin voor voedingsbedrijven noodzakelijk om waakzaam te zijn over de te gebruiken ingrediënten en het gevaar van kruisvervuiling in bedrijven waar meerdere soorten vlees worden verwerkt, aldus de FSAI.

Of registreer je om te kunnen reageren.