Home

Nieuws

Ierse boeren hopen op beter weer

Dublin – De grootste wens van de Ierse boeren voor het nieuwe jaar is beter weer. Vooral een vroeg voorjaar zou mooi zijn om het tekort aan wintervoer door het desastreuze weer van de afgelopen zomer wat op te vangen.

Die boodschap bracht voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association in zijn nieuwjaarstoespraak. In dat nieuwe jaar bekleedt Ierland de eerste zes maanden het voorzitterschap van de EU. "2013 wordt een beslissend jaar voor de productieve landbouw, waarbij de conclusies van de onderhandelingen over de hervorming van het GLB een sleutelrol vervullen. De eerste prioriteit moet daarbij zijn dat premier Enda Kerry bij de EU-top van februari een volledig GLB-budget voor Ierland weet binnen te halen. Verder verwachten de boeren dat minister van landbouw Simon Coveney de nodige flexibiliteit weet te bewerkstelligen in het toekomstige toeslagrechtensysteem om zo actieve boeren te steunen en de productie op boerderijniveau niet te verstoren."

Bryan benadrukte verder nog eens dat verwerkers en supermarkten bij wet gedwongen moeten worden om meer gelijkheid in de voedselketen te bewerkstelligen. Hij wil verder minister Coveney aan zijn belofte houden om vroeg in 2013 te zorgen voor schepen waarmee de export van levend vee beter op gang kan blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.