Home

Nieuws

IJskoude nacht, vooral in de Betuwe

Zeist - Nederland heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer koude nacht beleefd. Vooral in de Betuwe was het koud. In het dorp Herwijnen daalde het kwik naar 18 graden onder nul, de eerste zeer strenge vorst van het jaar.

Aan de grond was het zelfs min 20,2, de gevoelstemperatuur was min 23, concludeert Weeronline.

In Gilze en Rijen (Noord-Brabant) werd 15 graden onder nul gemeten. Ook op de Veluwe vroor het dat het kraakte met min 14,2 en aan de grond zelfs min 18,5 graden. Zelfs aan zee werd een temperatuur van min 13,5 gemeten. In De Bilt werd het min 13 graden Celsius.

De kou komt doordat het helder weer is en er sneeuw ligt. In het noorden van het land, waar het niet sneeuwde, zakte de temperatuur 'slechts' naar min 9. Limburg was het minst koud (min 7,5) als gevolg van bewolking.

Het front met sneeuwbuien verlaat het land woensdagochtend via Limburg. Ook in Zeeland en op de Wadden kan af en toe wat sneeuw vallen. In de rest van het land blijft het droog en wordt het ,,prachtig winterweer met een blauwe lucht en een klein laagje mist op de sneeuwvelden'', vertelt Weeronline. In woonwijken en op fietspaden kan het glad zijn doordat de sneeuw hard is geworden door de vorst.

Door heldere lucht kan de nacht van woensdag op donderdag nog kouder worden. Het kwik kan dan rond de min 20 uitkomen. Dat zijn temperaturen waarop strooizout iets minder goed werkt, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Dat wil niet zeggen dat het niet werkt, maar het verklaart wel waarom er toch gewaarschuwd wordt voor plaatselijke bevriezing.''

,,De werking van strooizout neemt iets af vanaf -8 graden, maar het is de vraag of de wegen zo koud worden'', aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Desondanks wordt er vooral overdag en in de avond gestrooid en worden de wegen schoongemaakt. Er is nog strooizout genoeg, verzekert hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.