Home

Nieuws 521 x bekeken

Hoop op akkoord EU-begroting in februari

Brussel/Dublin - EU-president Herman Van Rompuy hoopt dat de Europese Unie het in februari eens kan worden over haar meerjarenbegroting.

Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie in Dublin, waar hij een ontmoeting had met de Ierse premier Enda Kenny. De Ieren zijn het eerste halfjaar de voorzitter van de EU.

In november vorig jaar vergaderden de 27 EU-landen al over de Europese financiën voor de periode 2014 tot 2020, het zogenoemde Meerjarig Financieel Kader. Toen konden de leiders geen overeenstemming bereiken. Vooral rijkere, veelal noordelijke, landen willen dat Europa het met minder gaat doen, terwijl de armere, veelal zuidelijke en Oost-Europese, landen een stijging van de EU-gelden willen.

Hoewel dit overleg niet resulteerde in een akkoord, wil Van Rompuy, terugkijkend, niet spreken van een mislukking. Er waren volgens de Belg voldoende overeenkomsten om een akkoord mogelijk te maken. Daar blijft hij ook nu bij. ,,We werken er hard aan om, bij voorkeur in februari, een deal te sluiten'', aldus Van Rompuy.

Op 7 en 8 februari is er weer een top gepland in Brussel voor de regeringsleiders en staatshoofden van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.