Home

Nieuws 3 reacties

Helikopter ziet lekkende mestsilo’s

Apeldoorn - De sneeuw heeft vorige week tien boeren in het gebied van waterschap Vallei en Veluwe verraden. Vanuit een helikopter was te zien dat mest uit de silo’s is gelopen. Dat meldde het schap afgelopen vrijdag.

Inspecteurs gaan deze week bij de boeren op bezoek. Als het inderdaad blijkt dat het gaat om lekkende of overvolle mestsilo’s kan de boer een proces-verbaal krijgen.

Het schap controleert vaker vanuit een helikopter, omdat vanuit de lucht beter te zien is wat er "achter op het erf" gebeurt. Ditmaal maakte de sneeuw het wel heel gemakkelijk om vast te stellen dat er mogelijk iets ontoelaatbaars gebeurde, aldus een woordvoerder van het waterschap. Naast lekkende mestsilo’s zagen de controleurs vanuit de lucht ook dat boeren zich niet hielden aan de keur van het schap.

Veel waterschappen in Nederland voeren meerdere malen per jaar milieucontrolevluchten uit boven het gebied van het waterschap. Controle is gericht op de keur van het schap en op verontreinigingssituaties bij oppervlaktewater. De keur bevat de regels van het waterschap. Denk hierbij aan het verbod op graven, verleggen of dempen van watergangen. In het kader van de Waterwet controleert het schap ook of oppervlaktewater niet vervuild wordt. Denk aan lekkende mestbassins (foto) of kuilvoersappen die rechtstreeks in het oppervlaktewater sijpelen.

In diverse media werd vermeld dat ook boeren in het gebied van waterschap Vallei en Veluwe betrapt waren op illegale mestlozingen in sloten. Daar is volgens het schap absoluut geen sprake van.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  laten ze het rioolsysteem eens een keer lekvrij maken, hoeveel troep komt daar wel niet uit.

 • Flyinghollander

  Jordi reageer niet als een klein kind, eigen straatje schoon houden.

 • ghlegebeke

  die boeren:met overvolle kelders moeten gewoon 1of2 vrachtwagens op
  laaten haalen Moest ik ook daar is in heel Nederland voldoende ruimte
  (heb je ook geen onkosten) is goedkoper als een boete .

Of registreer je om te kunnen reageren.