Home

Nieuws 10 reacties

Grondprijs 2012 gelijk aan die van 2011

Doetinchem - De gewogen gemiddelde prijs van landbouwgrond over heel 2012 verschilt amper met het gemiddelde in 2011. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij.

In 2012 komt de gemiddelde grondprijs uit op 48.382 euro per hectare. In 2011 lag de prijs gemiddeld op 48.595 euro per hectare. Voor bouw- en grasland zijn er eveneens geen verschillen. Zowel in 2011 als in 2012 werd voor bouwland gemiddeld net iets meer dan 50.000 euro per hectare betaald. Voor grasland lag het gemiddelde op net iets minder dan 47.000 euro per hectare.

Opmerkelijk is dat vorig jaar het aantal transacties en verhandeld areaal iets toenam ten opzichte van 2011. In 2012 werd binnen de Boerderij-selectie 16.225 hectare landbouwgrond verhandeld in 4.781 transacties. Gemiddeld 3,4 hectare per transactie. In 2011 werd in totaal 15.309 hectare landbouwgrond verkocht in 4.633 transacties. Dit is 3,3 hectare per transactie.

Boerderij selecteert uit de gegevens van het Kadaster uitsluitend agrarische transacties, onbebouwd en vanaf 0,5 hectare.

Laatste reacties

 • casecs

  nou weet niet maar hier is het in een jaar tijd 10000 euro duurder gewordenper ha!!!

 • Demeter Griend

  Ik verkoop geen vierkante meter. We krijgen straks flat rate voor of na 2015, toeslag beuren per hectare zonder enige inspanning, wat wil je nog meer !

 • thv@hetnet.nl

  MARTIJN TER HORST U ZOU TOCH WEL MOETEN WETEN DAT IN HET NOORDEN DE GROND VEEL GOEDKOPER IS AS IN HET MIDDEN EN HET WESTEN VAN HET LAND , DIT IS EEN HEEL SLECHTE WEERGAVEN . JE ZOU HET PER PROV OF STREEK KUNNEN DOEN MAAR DEZE WEERGAVEN HEEFT GEEN ENKELE ZIN.

 • Bert L.

  Ondergrens 10.000 m2 en per provincie en over 3-5 jaren geeft een beter beeld over de prijsontwikkeling door de jaren heen.
  Per landbouwgebied over voortschrijdende 3 maand cijfers praten en niet per maand. Betrouwbaarder en minder fluctuaties. (boerderij site).
  Martijn schenk hier s.v.p. aandacht aan.

 • daantje

  ik zou ook graag een kaartje van nederland zie met de grondprijzen

 • aardappelboer

  ik vind ook dat per provincie en dan om grasland of bouwland aanduiding veel nauwkeuriger is.Zelfs in het noorden kun je voor dat gemiddelde al geen goed bouwland meer kopen en is het in het noorden zeker 10000 euro meer geworden per ha.

 • martijn.ter.horst1

  Volgende week dinsdag staat in Boerderij Magazine een uitgebreid artikel over de grondmarkt. Uiteraard verschilt de grondprijs per provincie, regio en zelfs binnen gemeentegrenzen enorm. Met dit bericht wil ik alleen aangeven dat landelijk de grondprijs stabiel is gebleven. Niet meer en niet minder. Dank voor de reacties.

 • thv@hetnet.nl

  dan heeft de berichtgeving toch geen enkele zin ,dat had je de specivicatie gelijk kunnen doen ? veel succes met je berichtgeving!

 • emaalderink

  Met de huidige communicatiemiddelen vraagt iedereen de prijs wat in de media genoemd wordt. Dit is dodelijk voor een reele marktwerking.

 • joannes

  @emaalderink, natuurlijk dragen communicatie middelen bij aan de transparantie van grondprijzen in de vorm van: de gebieden die als referentie gebruikt worden, worden steeds groter. Wat vroeger het dorp was, is nu de provincie of voor de hele grote bedrijven verschillen tussen provincies. Maar een koop wordt alleen gedaan wanneer de koper een vraagprijs ook werkelijk betaalt! Dus op de een of andere manier zijn al die transactie toch dicht te rekenen met bestaande situaties. En daarmee wegen kopers hun nieuwe situatie na de koop toch hoger dan door het aanbod af te slaan!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.