Home

Nieuws 749 x bekeken

Gemeenten bezig met legaliseren ‘stinkhuizen’

Arnhem - Gemeenten gaan actief om met de plattelandswoning, ook wel gekscherend ‘stinkhuizen’ genoemd. Dit zegt Hanneke van Basten, advocaat bij Wijn & Stael Advocaten tijdens de Actualiteitendag agrarisch recht, georganiseerd door het Instituut voor Agrarisch Recht.

Van Basten belde willekeurig een aantal gemeenten op en vroeg of ze de categorie plattelandswoning meenamen in het ontwerp bestemmingsplannen buitengebied. Conclusie van haar onderzoek was dat gemeenten dit inderdaad doen.

Het is mogelijk om een bedrijfswoning die geen deel meer uitmaakt van een boerenbedrijf te bewonen, zonder dat boeren in de omgeving hoeven te vrezen voor beperkingen op het gebied van geluid- en stankoverlast. De wet die de introductie van de zogenoemde plattelandswoning regelt, trad per 1 januari in werking.

Door voormalige boerenwoningen de officiële status ‘plattelandswoning’ te geven, kunnen ze gemakkelijker door burgers worden bewoond zonder verhoogd risico van klachten en bezwaren tegen een milieuvergunning voor naburige boeren. Voor deze woningen gelden dezelfde eisen voor luchtkwaliteit en geluidshinder als voor boerenwoningen en niet de verscherpte eisen die de wet verbindt aan burgerwoningen.

Advocaat Van Basten benaderde onder andere de plattelandsgemeenten Barneveld, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Montfoort en Winterswijk. In deze gemeenten wordt in de bestemmingsplannen rekening gehouden met plattelandswoningen. Elke gemeente doet het op haar eigen manier. Montfoort bijvoorbeeld maakt duidelijk een koppeling met het bijbehorende bouwvlak van de boerderij die naast de plattelandswoning is gelegen. Wil de boer een groter bouwblok dan krijgt hij alsnog te maken met eventuele beperkingen vanwege de woning die er dicht bij staat.

In de Achterhoek werken gemeenten samen om te komen tot een regionaal beleid ten aanzien van plattelandswoningen.

Van Basten zet wel vraagtekens bij de omvang van de problematiek rondom plattelandswoningen. Bij de totstandkoming van de wet werd er vanuit gegaan dat in Nederland zo’n 5.000 woningen zijn die in aanmerking kunnen komen voor plattelandswoning. Van Basten: “In Hardenberg gaat het om slechts drie gevallen. Het gaat hier om een echte plattelandsgemeente. Ik vraag me af of 5.000 niet aan de hoge kant is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.