Home

Nieuws 7 reacties

'Geen vergroening bij forse bezuinigingen'

Brussel - Een toenemend aantal Europarlementariërs wil de vergroeningseisen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) schrappen als de voorgenomen bezuinigingen worden doorgezet. Toch staat een meerderheid van de leden van de landbouwcommissie nog steeds achter de plannen, al dan niet in gewijzigde vorm.

Volgens de nieuwswebsite Agra Europa groeit het verzet in het Europees Parlement (EP) als gevolg van de bezuinigingsvoorstellen van EU-president Herman Van Rompuy. De Belg wil 17 miljard euro korten op het budget van het GLB in de periode 2014-2020. Hoewel de regeringsleiders (nog) geen overeenstemming hebben bereikt hierover, is het aannemelijk dat een forse bezuiniging wordt doorgevoerd. Het zou dan niet verantwoord zijn boeren meer eisen op te leggen, vinden veel EP'ers.

Hoe groot het verzet precies is, zal later deze maand blijken; dan stemmen de leden van de landbouwcommissie over zo'n honderd zogenoemde compromis-amendementen op het oorspronkelijke voorstel van eurocommissaris Dacian Ciolos. Niettemin ligt het in de lijn der verwachting dat het principe van vergroening wordt gesteund, zij het met enkele versoepelingen.

Zo wil een meerderheid dat gewasdiversificatie voor bedrijven van tussen de 10 en 30 hectare wordt teruggebracht tot twee gewassen per jaar. Het maximale areaal per gewas gaat juist omhoog, van 70 naar 80 procent. Akkerbouwers met meer dan 30 hectare moeten wel jaarlijks minstens drie gewassen telen, waarvan twee samen maximaal 95 procent van het land mogen beslaan. Een voorgestelde versoepeling is dat grasland dat zeven jaar niet geploegd is als permanent wordt beschouwd, in plaats van vijf jaar.

Laatste reacties

 • J@gertje

  De boer melkt zijn koeien uit en Brussel melkt de boeren uit.
  Hoe lang pikken jullie dit nog?

 • casecs

  wat weer onzinnige maatregelen, hebben ze niks anders te doen tegenwoordig, ben je vrije ondernemer in nederland dan willen de hoge heren de boel nog wel even voor je regelen bah bah bah!

 • theorikyreintjes1

  Zeker geen geld uitgeven aan vergroening wat verloedering tot gevolg heeft!
  Er wordt gegantisch misbruik gemaakt! Veel onder het motto, klimaatsverandering! maar het ergste is dat ze projecten uit voeren die net verkeerd zijn. Daardoor blijven ze bezig met problemen maken die er niet zijn en problemen die er echt zijn, voeren ze niet uit! Wolven in schaapskleren!!!!

 • sensia

  de kraan dichtdraaien van de miljoenen europese subsidie aan Doux (grootste kippenmester europa)die exporteert naar Afrika. en verder...... vergroening doorvoeren! want de huidige landbouw en bio-industrie is doodziek, behandel als een ziek kind: neusdichtknijpen en medicijn toedienen.

 • theorikyreintjes1

  De landbouw is niet ziek, het is gewoon uitbuiting door de maatschappij! Het eten moet goedkoop zijn voor de burger! Er moest geen subsidie nodig zijn, daar profiteerd de burger zelf van. Daardoor is het eten zo goedkoop. Dat er ongeloofelijk misbruikt gemaakt wordt is zeker, maar dat gaat aan veel hardwerkende boeren voorbij!

 • Frans Smit

  Of het de burgers zijn die profiteren van de landbouwsubsidies lijkt niet echt op te gaan als we kijken naar Doux. Daar blijken de subsidies bedoeld én gebruikt voor de export (bevordering?).
  Boeren hier en de boeren daar de klos, en de burgers ook.
  Dus subsidies afbouwen. En zolang ze er nog zijn, mogen ze wel gekoppeld worden aan vergroeningseisen. Dan zijn die subsidies nog ergens nuttig voor.

 • hoekstra811

  zolang de arrogante socialistische linkse ambtenaartjes maar 3 keer per jaar op vakantie kunnen veranderd er niks

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.