Home

Nieuws 5 reacties

Geen vergoeding Faunafonds bij te weinig jacht

Den Haag - Wie te weinig doet aan het verjagen van schadeveroorzakende ganzen, krijgt geen schadevergoeding. En wie de verjagingsactiviteiten niet of onvoldoende documenteert krijgt ook geen geld van het Faunafonds. Dat is de kern van een uitspraak die de Raad van State heeft gedaan in de zaak die een Zeeuwse akkerbouwer tegen het Staatsfonds had aangekaart.

De akkerbouwer ondervond in 2010 schade door ganzen aan zijn percelen wintertarwe. In eerdere jaren had de akkerbouwer daarvoor steeds een vergoeding gehad. Maar deze keer vroeg het Faunafonds om een specificatie over de manier waarop de akkerbouwer de ganzen had verjaagd of afgeschoten.

De akkerbouwer meldde dat hij tussen eind oktober 2009 en september 2010 305 grauwe ganzen en 28 brandganzen had afgeschoten. Hij had, zei hij, tenminste twee maal per week gebruik gemaakt van de ontheffing.

Het Faunafonds betaalt uit als er adequaat gebruik is gemaakt van de ontheffing voor verjaging en afschot van ganzen. Dat moet minstens twee tot drie keer per week gebeuren en dat moet ook goed gedocumenteerd worden, wil de akkerbouwer een vergoeding ontvangen. Volgens de Raad van State was dat in dit geval niet gebeurd en heeft het Faunafonds terecht besloten geen vergoeding te geven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat voor uurloon ontvangt een jager van het faunafonds? Anders kan het verhuren van jachtvelden wel eens snel zijn afgelopen. Hobby mag geld kosten, maar hier lijkt de uit de hand gelopen natuurhobby van overheid en natuurverenigingen te worden verhaald over de rug van de agrarisch ondernemer. Maar dat weten de nauw betrokkenen natuurlijk al lang... moet alleen nog even doordringen tot de gestudeerde hersenen in de Hofstad.

 • agratax2

  Zuperboer. Je bent nog te aardig voor de Hofstedelingen ik a uit van het feit dat zij precies weten wat je doen. Hoe kan een boer / jager weten dat adequaat gebruik van de ontheffing betekent geen 2 keer maar 3 keer per week ter jacht gaan. Ook weten zij dat nog de boer nog de jager zijn uren dat hij jaagt vast laat leggen door erkende getuigen (ambtelijke getekende documenten). Deze uitspraak is een van te voren geregelde zaak geweest om niet te hoeven betalen voor de schade en dus het Natuurbeleid op het boeren bordje te leggen. Want hoe weet de rechter dat adequaat 3 keer betekent en geen 2 of 5 keer per week?? Het heeft niet in de ontheffing gestaan want dan had de boer / jager het geweten en was hij niet verrast.

 • J@gertje

  Zuperboer, wij jagers een uurloon ontvangen van het faunafonds?????
  We moeten ieder jaar 85 euro betalen voor het verlengen van de jachtakte
  Hiervan zijn 40 euro voor de akte, 18 euro bijdrage voor onderzoek en voorlichting op het gebied van jacht schadebestrijding en beheer en 27 euro voor het faunafonds.

  Jammer dat het faunafonds haar stem nooit heeft laten horen bij welk ganzenoverleg dan ook.
  Maar ze strijken ondertussen jaarlijks wel een slordige 800.000 euro van de jagers op.

  Groet,
  J@gertje

 • Demeter Griend

  Ik jaag het liefst achter een lekker ding aan, maar dat mag ook al niet meer. (van mijn vrouw) Al die regels, wordt er niet goed van.

 • Leo van Malsen

  Dat zou wat zijn, als ik al mijn uren kon declareren. Vorig jaar 217 manuren besteedt aan schade bestrijden, daarbij 1125,00 euro aan patronen verschoten. Daarna de gasten aan de koffie, appelgebak, broodje en dat heb ik maar niet bijgehouden.

  Maar voorlopig gaan we tijden tegemoet waarin we ganzen in de winter niet meer mogen bestrijden, dat is andere koek!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.