Home

Nieuws 1 reactie

Gaswinning zorgt eens in zeven jaar voor beving

Loppersum - Bewoners van het gebied boven het Groningse gasveld moeten rekening houden met een aardbeving eens in de zeven jaar. De sterkte van die beving zal sterker worden dan tot nu toe werd voorzien, blijkt uit studies van het Staatstoezicht op de Mijnen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij en het KNMI.

De bevingen zullen de grootste gevolgen hebben op oude gebouwen die niet goed gefundeerd zijn, zo blijkt uit eerdere onderzoeken. Tot nu toe werd aangenomen dat bevingen als gevolg van de gaswinning niet heftiger zijn dan 3,9 op de schaal van Richter. Bevingen met een kracht van 4 tot 4,9 worden niet meer licht genoemd. Die bevingen zijn beter voelbaar en zorgen ook voor meer zichtbare schade zoals scheuren in gebouwen en wegen en mogelijk ook barsten in bestaande leidingen.

De schade in de landbouw zal zich vooral voordoen in oudere gebouwen die niet zijn geheid of niet van een afdoende fundering zijn voorzien. Eerdere bevingen hebben op verschillende plekken tot lichte schades geleid, waarvoor de NAM een schadevergoedingsregeling toepast.

Eerder was al bekend geworden dat door de gaswinning de bodemdaling tot 2070 tot bijna een halve meter kan oplopen.

Eén reactie

  • jordi 1455

    mijn opa zij dit wel eens.
    gewoon mest in die gasvelden pompen dan los je het mestprobleem en het probleem met die bevingen op en je hebt over een 100 jaar weer nieuw gas.

Of registreer je om te kunnen reageren.