Home

Nieuws

'GLB schaadt ontwikkelingslanden niet'

Berlijn - Het Europese landbouwbeleid vormt geen belemmering meer voor ontwikkelingslanden. Dat zegt de Duitse landbouwminister Ilse Aigner.

Tegelijk met het openingsweekend van de Grüne Woche vergaderden zaterdag 84 landbouwministers uit alle windstreken over verantwoorde investeringen in voedselzekerheid. Met name de positie van ontwikkelingslanden is een veel bediscussieerd onderwerp.

Voorafgaande aan de top gaf Aigner desgevraagd aan dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet langer blokkades opwerpt voor boeren in Afrika en andere arme delen van de wereld. Zij benadrukte te kiezen voor een 'zero line' op dit gebied en daagt andere lidstaten uit hetzelfde te doen.

Aigner bracht in herinnering dat de Europese Unie het niveau van exportsubsidies de afgelopen decennia drastisch heeft verlaagd: van 10 miljard naar 250 miljoen euro. Daarnaast, zo gaf zij aan, spelen innovatie, plattelandsbeleid en agrimilieumaatregelen binnen het GLB een steeds belangrijker rol.

De duizenden demonstranten die zaterdag door Berlijn trokken vinden dat niet voldoende; zij pleiten voor een eerlijker en schoner landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.