Home

Nieuws 2193 x bekeken 3 reacties

Fosforfabriek Thermphos niet verkocht

Vlissingen - De curatoren van de in november failliet verklaarde fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost hebben besloten deze fabriek niet te verkopen. Dat liet directeur Rob de Ruiter van Thermphos vrijdag weten.

Tot vrijdag was er nog kans op de verkoop van heel Thermphos aan het Kazachstaanse Kazphosphate. Dat kreeg volgens De Ruiter 24 uur om een bankgarantie te geven. ,,Dat gaat in dat land alleen niet zo snel.’’ Toen de bankgarantie er vrijdagochtend niet was, besloten de curatoren alleen nog enkele buitenlandse dochters van de Vlissingse fabriek te verkopen. In Vlissingen verliezen 450 mensen hun baan.

Dumping van fosfor door bedrijven uit Kazachstan deden Thermphos volgens Curator Steven van Boven de das om. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D’66) liet eind vorig jaar al weten het onacceptabel te vinden dat de Europese Commissie nog geen stappen tegen Kazachstan heeft ondernomen. Antidumpingmaatregelen zouden vanaf maart 2013 pas in werking gaan.

Thermphos heeft al langer moeilijkheden. Sinds 2008 namen klachten over stankontwikkeling bij de fabriek toe. Na controles in 2010 werd bekend dat het Zeeuwse bedrijf veel meer vervuilende stoffen uitstootte dan bekend en legaal. Het leverde de onderneming enkele honderdduizenden euro’s boete op en de inspectie dreigde de fabriek te sluiten.

Laatste reacties

  • tessemakergj

    doorstart maken lijkt me , je gaat toch niet je bedrijf verkopen aan degene die je kapot heeft gemaak, je ziel verkopen aan de duivel heet dat, jammer dat de overheid het zover heeft laten komen met het toestaan van dumpen vanuit Kazachstan , Gerben Jan had gelijk , andersom was dit nooit gebeurt geloof mij maar , jammer gemiste kans ., en jammer voor de 450 mensen ...........

  • agratax2

    @tessemakergj Hoe had Europa de import uit KZ moeten stopzetten in een wereld met vrijhandel? Zo gauw we de goedkope arbeid import uit Midden Europa stop zetten omdat de politiek, dat als oplossing zou zien voor de werkeloosheid staat de hele landbouw en voedselindustrie op zijn achterste benen. Vrij verkeer van mensen en goederen (valt fosfaat onder) mag niet aan getornd worden. Je ziet Den Haag denkt te weten hoe het moet, maar vergeet de regels die ze gister zelf gemaakt hebben. We zullen moeten accepteren dat de vrijhandel naast goeds ook slechts brengt voor het land. De toekomst zal uitwijzen welke van de twee boven komt drijven, op dit moment zijn het de handelaren die het meeste verdienen aan de vrijhandel en de productie werkers die de klappen opvangen.

  • awknop

    Volgens mij wordt die vrijhandel geregeld via WTO verdragen en daar zijn ook afspraken over, of beter gezegd, tegen dumping in opgenomen. Afhankelijk van de schaal waarop het gebeurd (volume) en de mate waarin (hoe ver onder de kostrprijs) mag je als importerend land maatregelen of kan een bedrijf dat gedupeerd wordt aktie ondernemen. Of die procedures ook echt werken en vooral hoe snel, weet ik niet. Het kan zijn dat een bedrijf kapot is voordat een zaak gewonnen is en de dumping stopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.