Home

Nieuws 390 x bekeken 1 reactie

FAO: H5N1 nog steeds een bedreiging

Rome - De wereld riskeert een nieuwe desastreuze uitbraak van vogelpest als de controle en de monitoring van deze ziekte niet drastisch wordt verbeterd.

Die waarschuwing uit de wereldvoedselorganisatie FAO. "De economische mindere tijd waar we nu in zitten, heeft tot gevolg dat er minder geld beschikbaar is voor het voorkomen en bestrijden van gevaarlijke dierziekten", aldus Juan Lubroth, Chief Veterinary Officer van de FAO.

"Iedereen weet dat preventie van ziekten beter is, maar ik ben bang dat in het huidige economische klimaat de verschillende landen onvoldoende in staat zijn hun taak op dit gebied uit te voeren."

Er is continue waakzaamheid vereist volgens de FAO-topman. Er zijn nog steeds grote reservoirs H5N1-virus in de wereld, met name in Azië en het Midden-Oosten, die een  bedreiging vormen voor de gezondheid van de pluimveestapel en ook voor de mens. Volgens de FAO is het met adequate maatregelen mogelijk om het H5N1-virus definitief onder controle te krijgen. De organisatie wijst naar Turkije, Hong Kong, Thailand en Nigeria, waar het virus bij de pluimveestapel is uitgeroeid via een gericht pakket maatregelen. Ook in Indonesië zouden goede vorderingen worden gemaakt, volgens de FAO.

Eén reactie

  • jordi 1455

    Onderschat virussen nooit daar komt slechts alleen ellende van.

Of registreer je om te kunnen reageren.