Home

Nieuws

Europees Parlement wil toch herkomstlabel op product van buiten EU

Brussel - Het Europese Parlement wil een verplicht 'made in'-etiket op producten die niet in de EU zijn geproduceerd. Dat stelt het EP voor in een debat met handelscommissaris Karel de Gucht. Het Parlement reageert hiermee op de voorstellen om de 'made in'-verordening in te trekken.

In 2010 was het Parlement ook al voor een label voor importproducten. De lidstaten konden onderling echter geen overeenstemming krijgen, waardoor de Europese Commissie het voorstel introk. Het Europees Parlement wil nu dat de Commissie met een nieuw voorstel komt, om hiermee een eerlijk speelveld te creëren voor Europese ondernemers. "Alleen door een verplichte aanduiding van de oorsprong van het product kunnen consumenten goed geïnformeerd keuzes maken", stelt het EP, dat ook vindt dat de regels voor de afkomst en traceerbaarheid van producten van binnen en buiten de EU duidelijk moeten worden vastgelegd.

Commissaris De Gucht reageert dat het na zeven jaar werken duidelijk werd dat deze wetgeving gedoemd is te mislukken en dat er absoluut geen meerderheid voor te vinden is in de Europese Raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.