Home

Nieuws 2135 x bekeken 1 reactie

EU wil tijdelijk verbod bijdodende pesticides

Brussel - Brussel wil een tijdelijk verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen. Het gaat om middelen die gebruikt worden bij gewassen als mais en granen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels, maar die schadelijk blijken te zijn voor de insecten.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag bekend.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vraagt de lidstaten om voor een periode van twee jaar deze middelen (neonicotinoiden) te weren. Daarna zal er gekeken worden of de maatregelen effect hadden en of er Europese wetgeving moet komen.

De Europese Commissie zal nu het beoogde papierwerk opzetten in de hoop dat het verbod in de zomer van kracht wordt. De lidstaten moeten nog met de plannen instemmen.

Er loopt inmiddels ook een publiekscampagne via Facebook die al door meer dan twee miljoen mensen is ondertekend, waarin Europa wordt opgeroepen een verbod in te stellen.

Eén reactie

  • Leo van Malsen

    Zou het ook zin hebben, en haalbaar zijn, als er bij gewassen als mais een strook drachtplanten wordt ingezaaid? Ik bedoel dan langs de zuidkant van de akker zodat bijen daarop gaan zoeken naar nectar en stuifmeel en zo niet in contact zullen komen met de stoffen op bijvoorbeeld mais.

    Bijen gaan in mijn optiek namelijk op mais vliegen omdat er niks voor ze te vinden is in de buurt. Maar als ze de keuze zouden hebben gingen ze voor de bloemen en is er wellicht geen probleem....

Of registreer je om te kunnen reageren.