Home

Nieuws 1 reactie

‘EU-begrotingstop februari onzeker’

Brussel - Het is nog niet zeker of de regeringsleiders op 7 en 8 februari hun onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie voortzetten.

Ingewijden zeggen tegen de nieuwswebsite EUobserver.com dat het onderwerp nog niet op de agenda van de dan geplande top staat. Dat kan erop wijzen dat de 27 lidstaten elkaar sinds november, toen de eerste budgetronde mislukte, onvoldoende zijn genaderd. EU-president Herman Van Rompuy zou de meerjarenbegroting alleen opnieuw op de agenda willen zetten als er ook zicht is op een akkoord.

De eerst volgende reguliere top heeft plaats op 14 en 15 maart; indien er begin februari inderdaad niet over de begroting wordt gesproken kan dat dus een maand later gebeuren. Maar het is ook mogelijk dat er later volgende maand een extra vergadering wordt ingelast.

Zolang er geen duidelijkheid is over het budget voor de periode 2014-2020 kan er ook geen deal worden gesloten over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Volgens het laatste voorstel van Van Rompuy zou het GLB over de gehele periode met zo’n 17 miljard worden gekort. Nederland is voorstander van een flinke bezuiniging op landbouw.

Eén reactie

  • kremer

    Moeten we daar rouwig om wezen?

Of registreer je om te kunnen reageren.