Home

Nieuws 1 reactie

Druk op mestmarkt van de ketel

Doetinchem - Boeren zitten niet erg om hoog met hun mest. Die indruk hebben mesthandelaren, zo blijkt uit een belronde.

Door goed plannen en extra afzet aan vergisters lijkt de druk van de ketel. Prijzen voor de mestafzet liggen tussen vier en tien euro per kuub. Dat is min of meer vergelijkbaar met afgelopen jaar.  Vanaf morgen mag er weer mest uitgereden worden op bouwland. Het natte weer zit het uitrijden op dit moment nog sterk in de weg.

Het loonbedrijf van Kees Lagerweij uit Wijk bij Duurstede heeft nog weinig opdrachten binnen voor bouwland. Lagerweij: “Het is vergelijkbaar met vorig jaar, maar het is ook geen weer om mest uit te rijden. Het is me nog veel te nat.” Voor uitrijden op grasland, dat vanaf 16 februari mag, heeft hij al wel een aardige orderportefeuille.
Lagerweij verwacht de de kosten van mestafzet ongeveer gelijk zullen liggen aan afgelopen jaar. “Wij doen vooral in koeienmest en ik verwacht dat de prijs daarvan rond de 10 euro per kuub zal liggen.”
Ook Loonbedrijf Mts Van Herwijnen en Zn uit Velddriel kan het land nog niet op. Van Herwijnen wacht rustig af tot het weer mogelijk is het land op te gaan. De mestdruk bij boeren is volgens de loonwerker niet hoger dan afgelopen jaar. Ook zijn klanten wachten een betere grondgesteldheid af. Het loonbedrijf uit Velddriel verwacht net als Lagerweij vergelijkbare prijzen voor de mestafzet als afgelopen jaar.
Transportbedrijf & Mesthandel P.J. Wassenaar & Zonen uit Berlikum kan eveneens het land niet op. Het valt Jacobus Wassenaar wel op dat er weinig mest op de markt is. “Er is helemaal geen mestprobleem, er gaat tegenwoordig veel richting de vergisters. Ik verwacht dat we over een jaar of vijf weer moeten betalen voor de mest.” Wassenaar verwacht voor dit jaar prijzen tussen 6 en 7 euro per kuub voor mestafzet.
Harry Gerrits Transport uit Havelte heeft vergelijkbare ervaringen. “Er is geen aanbod, ik heb geen idee waar al die mest gebleven is.” Ook voor Gerrits geldt – net als in de rest van het land - dat hij morgen het land nog niet op kan. “Het is allemaal water.”
Ook Simon Berends uit Nieuw Buinen kan weinig beginnen. "Het is hier hartstikke nat." Dat hij nog geen opdrachten heeft verbaast hem niet. "Dat is nooit zo, als boeren de mest uitgereden willen hebben bellen ze even. Ik heb bovendien niet het idee dat ze erg omhoog zitten, dus dan kunnen ze ook beter nog even wachten met uitrijden."

Eén reactie

  • info104

    De mest zit er wel maar het geld om de afvoer te kunnen betalen is er niet, er word net zo lang gewacht totdat het echt niet meer in de put past, en als er kan worden uitgereden moet elke put tegelijk leeg worden gemaakt en het liefst in een dag, we moeten naar een systeem dat er het gehele jaar voor dezelfde prijs mest word opgehaald, nu er straks moet worden verwerkt gaat dit gebeuren omdat die mestverwerker 365 dagen moet draaien om de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kunnen de transporteurs van mest hun tanks het hele jaar benutten en hoeven ze niet 30% overkapaciteit achter het huis te hebben, zo kan mestverwerking misschien ook nog wat positiefs in zich hebben.
    De tijd zal het leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.