Home

Nieuws 695 x bekeken 1 reactielaatste update:30 jan 2013

Dijksma wil exportproduct maken van groen onderwijs

Den Haag - Het groene onderwijs moet op zoek naar andere verdienmodellen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw tijdens de begrotingsbehandeling van het onderdeel landbouw en natuur van het ministerie van Economische Zaken. In het regeerakkoord is voor het groen onderwijs een bezuiniging van 55 miljoen euro aangekondigd.

Kamerleden reageerden bezorgd, omdat hiermee ook een groot deel van de reguliere onderwijskosten van het groene onderwijs geschrapt zouden worden. Dijksma wil de financiering aan het groene onderwijs gelijk stellen aan de middelen voor onderwijs die onder het ministerie van onderwijs vallen. Dijksma deelt de zorg van de Kamerleden over de bezuinigingen op het groene onderwijs, maar wil wel meedenken aan nieuwe verdienmodellen. Ze denkt dan bijvoorbeeld aan het exporteren van groene kennis en onderwijs. Groen onderwijs is volgens Dijksma een uitstekend exportproduct, zeker naar landen in opkomende economieën als Afrika en Azië. "Met onze ambassadeurs bekijken wij of er landen zijn waar men capaciteitsopbouw wil organiseren waarin ook ons groen onderwijs een belangrijke rol zou kunnen spelen", zegt Dijksma.

De AOC-Raad reageert positief op de toezegging van Dijksma dat ze de financiering voor de AOC's gelijk wil stellen aan het budget voor ROC's. "We zijn blij dat de staatssecretaris heeft toegezegd voor de zomer in gesprek te gaan over het groene onderwijs", aldus een woordvoerder van de AOC Raad.

Eén reactie

  • joannes

    Met andere woorden, Groen Onderwijs wordt niet meer als bijzonder en extra kostbaar behandeld en zal dus hetzelfde voor de ¨normale¨ prijs moeten gaan leveren. En voor diegene die van dit extra geld afhankelijk zijn in de vorm van kennis opbouwen, beschrijven in lesmateriaal en evt doceren, zoek de klanten over de grens! Volgens mij een normale ontwikkeling en niets bijzonders!

Of registreer je om te kunnen reageren.