Home

Nieuws 854 x bekeken

Dijksma voor 'fair share' GLB-budget

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma blijft zich in Brussel inzetten voor een lagere korting op het toekomstige GLB-budget voor Nederland.

Ze waarschuwt wel voor de gevolgen van een lager EU-budget waar ook Nederland voor is. Dijksma zei dat gisteravond tijdens een Kamerdebat over het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) dat komende week in Brussel op de agenda staat van de EU-landbouwministerraad. Dat was kort nadat duidelijk werd dat in de landbouwcommissie van het Europees Parlement een meerderheid voor een lagere korting is van het Nederlandse GLB-budget, geen 8 procent, maar circa 5 procent.

Dijksma beantwoordde geroutineerd een rits vragen van leden van de Kamercommissie Economische Zaken. Ze maakte daarbij duidelijk dat het uiteindelijke bedrag voor Nederland afhangt van de begrotingsonderhandelingen. Dat is echter ‘chefsache’ volgens Dijksma, daar gaan de regeringsleiders de knopen over doorhakken. Dijksma wil blijven pleiten voor een gunstigere herverdeling van het GLB-geld, maar wel 'binnen de grenzen van het regeerakkoord'. Volgens de staatssecretaris wordt het tegelijkertijd pleiten voor een lagere GLB-budget en een fair share voor Nederland 'niet altijd goed ontvangen in Brussel'.

Dijksma gaf ook aan zich in te zetten voor goede en soepele overgangsregelingen en vindt dat er snel duidelijkheid moet komen: “Bedrijven moeten de tijd krijgen om zich aan te passen.”
Ook ging ze in op onder meer de afschaffing van de suikerquotering: “Uiteindelijk doel blijft afschaffing, maar we zijn niet afwijzend tegen het idee om daar langer de tijd voor te nemen en een goede overgangsregeling  met een grotere hoeveelheid suiker op de EU-markt.”

Duidelijk bleek ook het verschil  tussen de standpunten van de regeringspartijen VVD en PvdA. Helma Lodders (VVD) wil ook een lagere korting van het Nederlandse GLB-budget maar vindt dat dan wel een zo groot mogelijk deel van dat geld in de vorm van directe inkomenssteun via de zogenoemde eerste pijler op het boerenerf  terecht moet komen. De PvdA wil een groter deel van de GLB gelden via pijler twee (het plattelandsbeleid) laten lopen voor de stimulering van duurzame landbouw. Sjoera Dikkers maakte duidelijk dat de PvdA uiteindelijk de huidige landbouwsubsidies wil afschaffen. “Maar zolang ze nog bestaan moeten ze vooral via de tweede pijler worden ingezet”, aldus Dikkers in antwoord op vragen van de SP.

Of registreer je om te kunnen reageren.