Home

Nieuws 3 reacties

Dijksma oogst applaus met eerste internationale optreden

Berlijn - Het eerste internationale optreden van Sharon Dijksma als staatssecretaris van landbouw is door de sector zeer goed ontvangen. Haar speech vol warme woorden voor boeren en tuinders, gisteren bij de opening van de 78e editie van de Grüne Woche, kon rekenen op veel bijval.

Nederland is dit jaar opnieuw partnerland op de grootste landbouw- en voedselbeurs ter wereld. In haar speech tijdens de openingsceremonie benadrukte Dijksma dat ze trots is op de Nederlandse agrarische sector en benadrukte het innovatieve karakter ervan. Politieke uitspraken deed zij echter niet.

Anderen waren minder voorzichtig. Zo uitte Dijksma's Duitse ambtgenoot Ilse Aigner flinke kritiek op de vergroeningsplannen van de Europese Commissie. Met name de ecologische focusgebieden, ook wel natuurbraak genoemd, is volgens haar een verkeerde maatregel; grond aan de landbouw onttrekken terwijl de honger in de wereld toeneemt zou onverstandig zijn.

Dezelfde boodschap leverde voorzitter van de Deutschen Bauernverbandes Joachim Rukwied af. En ook topman Jurgen Abraham van de belangenorganisatie van de verwerkende industrie BVE zocht de aanval. Hij verklaarde niets te begrijpen van de vaak uit ideologie ingegeven kritiek op de agrarische sector.

De openingsceremonie, grotendeels verzorgd door Nederland, werd verder opgeluisterd met optredens van onder meer Frans Bauer en Jamai. Vandaag beginnen bondskanselier Angela Merkel en Ilse Aigner hun rondgang over de beurs bij het Nederlandse paviljoen.

Laatste reacties

  • jan1966

    Dijksma heeft geen kritiek op de vergroeningsplannen, die staat daar juist voor 100% achter. Ze is ook meer de staatsecretaris van milieu, staatsbosbeheer en natuurmonumenten, dan van landbouw

  • schoenmakers1

    ik heb ook nog geen enkele feit kunnen ondekken wat positief is voor de boeren, alleen een beetje slijmen, en vervolgens je in de rug steken

  • jordi 1455

    je zou haast zeggen dat Verdaas het slachtoffer van een complot is geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.