Home

Nieuws 6 reacties

Dijksma: kritische banken zijn goed voor continuïteit sector

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) vindt het ‘niet verkeerd’ voor de continuïteit van de agrarische sector dat banken leningaanvragen van boeren en tuinders kritisch beoordelen.

Volgens haar is de solvabiliteit in de land- en tuinbouw de afgelopen tien jaar flink gedaald.

Zij zegt in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA). Hij maakt zich zorgen over de concurrentiepositie van Nederlandse boeren nu kapitaalverstrekkers kritischer worden en het kabinet fiscale voordelen heeft afgeschaft. Met name de verhoging van de assurantiebelasting en het schrappen van de korting op rode diesel zijn hem een doorn in het oog.

Dijksma benadrukt dat het slechts om twee onderdelen van het totale fiscale stelsel in Nederland gaat. Bovendien wordt het ondernemersklimaat niet alleen door belastingregels bepaald. Ook stelt zij dat zowel het kabinet als de Europese Unie veel doen om jongeren te stimuleren in de agrarische sector te stappen, onder andere via de landbouwvrijstelling en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • maxisprint

  wat hebben startende jonge ondernemers nu aan de landbouwvrijstelling om hen te stimuleren: aan het begin van je carriere heb je hier toch niet zo veel aan ? ben ik nu zo dom of is sharon nu zo dom ?

 • aarthamstra1

  Mevr Dijksma ,banken jatten 2.25 % rente extra op elke lening .Het erge ook onze eigen boerenbedrog nog erger onze boerenbedrog Rabo is de aan jager. (LIBOR .Euribor pendel)
  Dat zijn 10.000 ende Euro's per boer .Dankzij ,met mede weten, daardoor medeplichtig aan deze diefstal. En dan vind u terecht.Boeren zijn ook werkende
  mensen mevr Dijksma.

 • agratax2

  Hoe we het ook wenden of keren, we hebben de afgelopen decennia te veel niet bestaand geld opgemaakt aan leuke (import) consumenten goederen. Waarom heeft de bankensector met hulp van de regering besloten de hypotheken op huizen maar aflossingsvrij te maken? Zo dachten de bankiers meer geld te kunnen maken met geld en de overheid kon via dit niet 'bestaande' geld zijn broodnodige beloofde economische groei waar maken. Nu deze ballon geploft is, zitten niet alleen de burgers met de brokken maar ook de ondernemers die graag vooruit willen en daar bankgeld voor nodig hebben. Helaas de banken hebben geen geld ze hebben te veel niet bestaand geld uitgezet in het verleden en te veel gerekend met een 'automatische eindeloze' economische groei. Deze groei bleek eenvoudig niet vol te houden op een aarde waar steeds meer mensen mee moeten delen van de beperkte middelen (grondstoffen), die daardoor duurder worden.

 • hanskempe

  Hmm, steunen van jonge agrariërs? Dat houdt echt op met de jongeboeren subsidie. Meer steun is er niet. Sterker nog de fiscaal gunstige durfkapitaallening is sinds een paar dagen zelfs afgeschaft.

 • schoenmakers1

  agratax1#3, economische groei is makkelijk vol te houden, maar dan moet de overheid daar wel de randvoorwaarde voor scheppen, in nederland heb je alleen maar rechten als je niks doet, zodra je iets wilt opbouwen heb je niks als plichten. De overheid doet er alles aan de groei te voorkomen, kijk maar naar het nertsenverbod, hoe dom kun je zijn

 • ed12345

  Agratax de aflossingvrije hypoteek is niet nieuw een inmiddels overleden vriend nam er een zeker 40 jaar terug het was voor hem een goede keuze toen hij het huis zo'n 20 jaar later verkocht was de meerwaarde genoeg om een groot deel van z'n nieuwe huis te betalen,Schoenmakers economische groei kan in 'n land exportafhankelijk als nederland alleen duren als het de meeste andere landen ook goed gaat en helaas economie zijn golven met hoogtes en dieptes

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.